Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

47 de ani de la decesul sculptorului Oscar Han. Două dintre lucrările sale tronează la malul mării

ro

14 Feb, 2023 00:00 2272 Marime text
sursa foto: wikipedia
  • El a fost autorul a două lucrări istorice pentru Constanța: bustul lui Mihai Eminescu și statuia lui Anghel Saligny
  • În Constanța, la Muzeul de Artă sunt expuse 11 sculpturi turnate în bronz, printre ele fiind „Nud de femeie”, „Tinerețe” și „Pe gânduri”
 
De profesie autor, monograf și sculptor, Oscar Han s-a născut la data de 3 decembrie 1891, în București. Tatăl său avea cetățenie germană, iar mama era originară din județul Vrancea.
 
El a fost autorul a două lucrări istorice pentru Constanța. Este vorba despre bustul lui Mihai Eminescu, dezvelit în 1934 pe Faleza Cazinoului orașului de pe litoral și de statuia lui Anghel Saligny, inaugurată în anul 1957 și reamplasată la 16 octombrie 1996.
 
Han a studiat la Școala de Arte Frumoase din București. A fost inițiat în tainele sculpturii de către Dimitrie Paciurea, iar în cele ale desenului de Frederic Storck. La nici 20 de ani, Oscar Han debuta ca sculptor. În anul 1911 realiza lucrarea „Cap de fetiță”, ce a atras atenția asupra artistului.
 
A fost membru al „Grupului celor patru”, una dintre cele mai prestigioase grupări artistice formate în perioada interbelică în România. Din ea mai făceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu și Francisc Șirato.
 
În anul 1917 s-a numărat printre cei 30 de artiști, pictori și sculptori trimiși pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrări inspirate din luptele purtate de armata română.
 
El a participat la Saloanele Oficiale din București și a expus la diferite expoziții de artă românească în străinătate, precum și la unele manifestări internaționale de la Veneția, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam și Barcelona.
 
La 1 ianuarie 1927 a fost numit profesor suplinitor la catedra de sculptură a Școlii de Arte Frumoase din București, unde a împărțit singurul atelier de sculptură cu Dimitrie Paciurea, fostul său profesor. Când acesta a decedat, Oscar Han a rămas profesor titular până în anul 1946.
 

În legislatura 1934 – 1937, sculptorul a fost deputat liberal de Mureș, fără să se facă remarcat în Parlament.
 
În anul 1945, Oscar Han a fost acuzat de comuniști că ar fi fost legionar. În temeiul legii privind purificarea din cauza asocierii din trecut cu regimul profascist, adoptată într-o nouă formulă la 30 martie 1945, sculptorul Oscar Han, profesor la Școala de Arte Frumoase, a fost îndepărtat din învățământ pe termen de un an printr-un Decret semnat de Mihail Railea, proaspăt ministru al Artelor. Ulterior, Oscar Han s-a adaptat noului regim și s-a aflat printre cei care au realizat și lucrări de o calitate estetică inferioară.
 
La 18 august 1964, prin Decretul nr. 514, artistul primea titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografice”.
 
În 1971 a fost distins cu Ordinul Muncii clasa I „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.
 
Peste un an, Oscar Han era decorat cu Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România” clasa I.

 
Activitatea sa a mai fost recunoscută prin expunerea operelor sale în mai multe instituții culturale din țară. De pildă, un număr de patru lucrări ralizate de Han se regăsesc în colecția de artă din Muzeul Județean Vâlcea.
 
La Casa Memorială „Cezar Petrescu” din Bușteni se află statuile celor trei martiri, Horia, Cloșca și Crișan, semnate de sculptor.
 
În Constanța, la Muzeul de Artă sunt expuse 11 sculpturi turnate în bronz, printre ele fiind „Nud de femeie”, „Tinerețe” și „Pe gânduri”.
 
Ca monograf, Oscar Han a scris despre Dimitrie Paciurea, profesorul său, precum și cronici plastice și articole, reunite în 1970 în volumul „Dălți și Pensule”, apărut la Editura Minerva din București.
 
Dintre sculpturile sale, pe lângă cele realizate la Constanța, amintim de:
  • Bustul lui Mihai Eminescu, din bronz, dezvelit în curtea mănăstirii Putna în anul 1926;
  • Bustul scriitorului și istoricului Bogdan Petriceicu Hașdeu din Buzău (1932);
  • Statuia regelui Carol I al României, amplasată în curtea Castelului Peleș din Sinaia (1933);
  • Bustul lui I.G. Duca din Sibiu (1934);
  • Monumentul „Victoria de la Mărășești”, inaugurat la Mărășești pe 21 septembrie 1934;
  • Statuia lui Mihail Kogălniceanu din București, ridicată în Piața Mihail Kogălniceanu (1936);
  • Bustul lui Alexandru Vlahuță, amplasat în 1934, în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu, București;
  • Statuia compozitorului George Enescu din Buzău, ridicată în Parcul Tineretului (1974);
  • Statuia lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, amplasată în Parcul din centrul orașului (1974) etc.
 
Oscar Han avea 85 de ani când a murit, la data de 14 februarie 1976, în București.
 
Citește și:
In memoriam Boris Caragea, sculptorul care și-a câștigat existența încă din copilărie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii