Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Petru (Puiu) Catrava, un actor ce se lăsa cuprins de plăcerea şi bucuria jocului teatral

ro

22 Dec, 2016 00:00 3201 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
 A fost pasionat de teatru încă din vremea în care era şcolar. În timpul liber făcea figuraţie la Teatrul Dramatic din Brăila, oraşul sau natal. Avea 16 ani şi, pe lângă figuraţie în teatru, se înscrisese şi la clasa de actorie a Şcolii Populare de Artă. Din 1958 şi până în 1961 a fost actor la Teatrul de Păpuşi Brăila. Între anii 1961 şi 1964 a fost actor al Teatrului de Păpuşi Galaţi.
 
Cunoaşte mai bine trupa constănţeană, spectacolele sale, cu prilejul unei întâlniri a teatrelor de gen din Brăila, Galaţi, Constanţa, găzduită de Teatrul din Brăila, şi îşi manifestă dorinţa de a deveni actor al teatrului constănţean. A jucat mult la Galaţi, dar şi la Constanţa. La Constanţa a fost actor între anii 1964 şi 1980. A mânuit şi interpretat, dar a realizat şi roluri pe viu.
 
Talentul, glasul frumos cu care a fost înzestrat, dar pe care a ştiut să-l cultive prin ore de arta vorbirii, au făcut din regretatul Puiu Catrava un artist ce s-a remarcat atât ca mânuitor, cât şi ca actor, prin rolurile Dirijorul din „Cartea cu Apolodor”, Oz din „Vrăjitorul din Oz”, Vlad din „Dulce ca... sarea”, Clovnul din „Trenuleţul fermecat”, Clovnul din „Varietăţi”.
 
Mi-l amintesc ca pe un coleg deosebit, un om bun, de o politeţe desăvârşită, datorită frumoasei îndrumări primite de la părinţii săi, tatăl sau fiind un foarte cunoscut profesor de desen şi un specialist în grafologie. A fost, o vreme, actor al Teatrului „Fantasio”, după care a emigrat în SUA. Are doi copii care trăiesc în SUA: un băiat şi o fată: Adrian şi Alina. Adrian, copil fiind, a fost distribuit în spectacolele Teatrului Dramatic Constanţa „Călător fără bagaje” şi „Hecuba”, fără să urmeze însă profesia tatălui sau.
 
Petru Catrava era un actor pasionat de arta sa, de o mare seriozitate în relaţia cu partenerii de scenă şi mai ales un actor care se lăsa cuprins de plăcerea şi bucuria jocului teatral.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii