Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Vasile (Lache) Hariton, prietenul copiilor și sufletul păpușilor

ro

15 Dec, 2016 00:00 4339 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
Vasile Hariton, pentru prieteni și colegi Lache sau Hari, și-a petrecut copilăria și adolescența la Brăila. Se pregătea pentru o carieră sportivă, dar întâmplarea a făcut să însoțească un prieten la un concurs pentru rolul Spiridon din „O noapte furtunoasă”, la Teatrul Dramatic din Brăila. Avea 16 ani când a fost distribuit în acest spectacol, care îi avea în distribuție pe Ștefan Mihăilescu Brăila și Vasilica Tastaman. Dar a ales teatrul de păpuși. A urmat cursuri de perfecționare la Școala populară de artă din Brăila.
 
Ca actor mânuitor a debutat în trupa de păpușari de la Brăila. Aici a deprins arta interpretării, a construirii decorului și păpușilor. În 1951 devine actor mânuitor, membru fondator al Teatrului de Păpuși din Brăila. Timp de 15 ani a jucat din plin la acest teatru. Tot aici a regizat spectacolul „Micul prinț” și a interpretat pe viu rolul Aviatorului. De atunci, a mai jucat roluri pe viu în spectacolele Teatrului de Păpuși Constanța. Zeci de stagiuni a jucat cu succes rolul Clovnul din „Varietăți” (rol anume creat pentru el de regizorul Ștefan Lenkisch), Unchiul din „Spărgătorul de nuci”, Soarta din „Insula pe din două”, Statuia din „Regele cerb”.
 
Chipul expresiv, talentul au convins pe mulți regizori să-l distribuie în filmele lor: Tudor Mărăscu, Ion Popescu Gopo, G. Nagy. A fost actor al Teatrului de Păpuși Constanța din 1966 până la pensionare.
 
De-a lungul carierei sale și-a demonstrat pasiunea pentru teatrul de păpuși montând spectacole la teatrele de gen din Galați, Constanţa, Republica Moldova. A pregătit multe echipe de artiști amatori din județul Constanța, echipa Școlii Populare de Artă municipiu. Spectacolul montat aici a fost premiat cu Medalia de aur și Premiul I la Festivalul de la Chrudim, Cehoslovacia.
 
A fost mulți ani dascăl în ale teatrului de păpuși pentru numeroşi tineri actori, la cursurile organizate de Centrul special de perfecționare al Ministerului Culturii. Regizorul Ștefan Lenkisch l-a ales să-i fie asistent de regie la câteva dintre spectacolele montate la Constanța.
 
Excelent mânuitor şi bun interpret, tip jovial și hâtru, a creat cu har roluri ce au stârnit cascade de râs, dar și roluri caracterizate prin bonomie și căldură. Au fost multe roluri de comedie, compoziții, roluri pe viu. A mânuit cu talent diverse tipuri de păpuși.
 
Bun povestitor, a scris două cărți de povești în versuri, una dintre ele, „Moșul Lache povestește”, fiind dedicată nepoatei sale Ioana, fetița Crenguței Hariton. Pentru rolurile sale a fost răsplătit cu premii ale unor importante festivaluri de gen.

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii