70 de ani de la nașterea lui Marian Moise, economist și scriitor constănțean
70 de ani de la nașterea lui Marian Moise, economist și scriitor constănțean
12 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1799
Marime text
- În perioada 2000 – 2004, Marian Moise a urmat studii doctorale la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- De-a lungul activității editoriale, Marian Moise a colaborat, prin scrieri de reportaje literare, eseuri, note, însemnări de călătorie, cu revistele: „Amfiteatru”, „Tomis”, „Tribuna”, „Biblion”, „Almanahul mării”, „Albatrosul”, „Cetatea”, „Cuget Liber”, „Gazeta de Vest” (Timișoara), „24 de ore” (Iași), „Jurnal Bihorean” (Oradea), „Karadeniz”, „Dobrogea Nouă”, „Luceafărul”, „Ex Ponto”, „Timpul”, „Memoria”, etc
Marian Moise s-a născut la Constanța, în ziua de 12 aprilie 1953, în familia lui Gheorghe și a Silviei Moise.
Marian Moise a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” în orașul natal. A urmat apoi mutarea la București, unde s-a înscris la Academia de Studii Economice, Facultatea de Finanțe și Credit, pe care a absolvit-o în anul 1976.
În perioada 2000 – 2004, Marian Moise a urmat studii doctorale la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
A mai absolvit: modulul „Jean Monnet” al Comunității Europene, „Dialogul între culturi și identitatea europeană” (UOC, 2008), cursul postuniversitar „Statul și cultele religioase” al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța, masterul în „Relații internaționale (sec. XIX – XXI). Istorie și diplomație” al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța (2009), etc.
Marian Moise a deținut mai multe funcții, printre care:
- Inspector Impozite – Taxe la Circumscripția Financiară a Sectorului 2, București (1976 – 1980);
- Inspector Impozite – Taxe la Circumscripția Financiară a Municipiului Constanța (1980 – 1984);
- Șef Serviciu Impozite – Taxe la Circumscripția Financiară a Municipiului Constanța (1984 – 1990);
- Director al Administrației Financiare și Trezoreriei Municipiului Constanța (1990 – 2004);
- Manager general la SC Moses Trading SRL Constanța (2004 – 2013).
El a fondat, alături de Ioan Popișteanu de la Universitatea „Ovidius”, Editura „Pontica”, în anul 1990. Tot de numele său se leagă și întemeierea asociațiilor cultural-istorice dobrogene „România de la mare” și „Picurarlu de la Pind”. Mai pare ca membru fondator al: Asociației culturale „Fiii satului Țibrinu - Do–rogea”; a Asociației literare „Albatrosul”; a fundațiilor culturale „Jean Bart”, „Jean Gerard Alleon”, „Anatole Magrin”, „Bruto Amante”, „Moise & Rosentzveig” și a Fundației umanitar – medicale „Santa Elisabeta”.
De-a lungul activității editoriale, Marian Moise a colaborat, prin scrieri de reportaje literare, eseuri, note, însemnări de călătorie, cu revistele: „Amfiteatru”, „Tomis”, „Tribuna”, „Biblion”, „Almanahul mării”, „Albatrosul”, „Cetatea”, „Cuget Liber”, „Gazeta de Vest” (Timișoara), „24 de ore” (Iași), „Jurnal Bihorean” (Oradea), „Karadeniz”, „Dobrogea Nouă”, „Luceafărul”, „Ex Ponto”, „Timpul”, „Memoria”, etc.
Dintre volumele scrise de Marian Moise, amintim de:
- „Sfânta Elisabeta” (Constanța, 1995);
- „Ghidul litoralului” (București, 1996);
- „Litoralul românesc la 1990” (Constanța, 1997);
- „Țara dorobanților de fier” (Constanța, 1998);
- „Constanța veche” (Constanța, 2001);
- „Căi spre inima Europei” (Constanța, 2007);
- „Dosarele secrete ale dictaturii: Cazul Sadu” (Constanța, 2008) etc.
Munca sa a fost recunoscută și răsplătită cu:
- diploma de onoare „Al XXXVII-lea Congres aniversar al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe” (Oradea, 2002);
- diplomă de onoare acordată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala „Dobrogea” (2005);
- diplomă aniversară „Liber Gratus” pentru devotament și implicare în cultura românească, acordată de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” (Constanța, 2006).
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii