A 64-a aniversare Constantin Cheramidoglu, un cercetător al istoriei moderne a Dobrogei
A 64-a aniversare: Constantin Cheramidoglu, un cercetător al istoriei moderne a Dobrogei
03 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
2642
Marime text
- Mâine, 4 octombrie 2023, Constantin Cheramidoglu împlinește 64 de ani
- Din 15 octombrie 1990, Cheramidoglu a început să lucreze la Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, îndeplinind funcția de consilier superior și conducător al acestei instituții
- Anul trecut, în noiembrie 2022, Constantin Cheramidoglu și-a lansat volumul „Grecii Constanței vechi”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Constantin Cheramidoglu s-a născut pe 4 octombrie 1959, la Brașov, dar prin venele sale curge sânge dobrogean, ambii săi părinți fiind originari din regiunea din sud – estul țării.
El a urmat studiile preuniversitare la Medgidia și Constanța, pentru ca apoi să se înscrie la Facultatea de Istorie, Universitatea București, pe care a absolvit-o în 1990. A fost student la specializarea istorie – filozofie.
Din 15 octombrie 1990, Cheramidoglu a început să lucreze la Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, îndeplinind funcția de consilier superior și conducător al acestei instituții. În cea din urmă calitate a desfășurat următoarele activități: îndrumarea și controlul creatorilor de arhivă, preluarea materialelor cu valoare documentar – istorică, inventarierea fondurilor de arhivă, editarea volumelor cu documente, valorificarea fondurilor documentare.
Între anii 1995 – 1998, Constantin Cheramidoglu a fost și cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.
Cercetările întreprinse, cu privire la istoria modernă și contemporană a Dobrogei, constituie obiectul a peste 100 de studii sau comunicări ținute la diferite manifestări științifice.
Lucrările au vizat problematici de mare interes precum: istoria Canalului Dunăre – Marea Neagră, evoluția minorităților etnice, istoria orașului Constanța, istoria Portului Constanța, a industriei petroliere, arhivelor dobrogene, comerțul maritim al României. Aceste lucrări au fost publicate în volume colective.
Pe aceleași teme semnează în periodicele de specialitate: „Acta Bacoviensia”, „Arhivele totalitarismului”, „Analele Dobrogei”, „Anuarul arhivelor mureșene”, „Arhivele Prahovei”, „Anuarul Muzeului Marinei Române”, „Citadela”, „Noema”, „Revista arhivelor” etc.
Ca afilieri, Constantin Cheramidoglu a fost președinte al Asociației Arhiviștilor și Prietenilor Arhivelor „Ovidius”, Constanța (2006 – 2019).
A fost editor și co-editor de documente la volumele „Constanța – Mărturii documentare” (2012), „Memoriul administrației germane în Dobrogea” (2014).
De asemenea, a fost co-autor la volumul „Campania militară a României din 1913” (2013) și contributor la lucrarea „Enciclopedia cenzurii din România” (2019).
Anul trecut, în noiembrie 2022, Constantin Cheramidoglu și-a lansat volumul „Grecii Constanței vechi”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Sursă text: dicționar de personalități dobrogene vol. IV
Citește și:
Interviu cu dr. Constantin Cheramidoglu, consilier superior Arhivele Naționale, Serviciul județean Constanța „Noi alegem ce rămâne în viitor din lumea de astăzi“ (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii