Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:08 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Română Revista Mechanics Research Communications a publicat o ediție specială dedicată academicianului Nicolaie Cristescu

ro

29 Jun, 2021 15:22 2371 Marime text
  • Domeniile de cercetare abordate de academicianul Nicolaie Cristescu sunt variate și includ teoria plasticităţii şi vâscoplasticităţii, propagări de unde, mecanica rocilor, mecanica materialelor compozite, teoria proceselor de prelucrare a metalelor, mecanica materialelor granulare.
Numărul special din luna iunie 2021 al publicației științifice Mechanics Research Communications  este dedicat acad. Nicolaie Cristescu (1929-2020), fondatorul școlii de teoria plasticității din România.

Volumul intitulat Special Issue in Honor of Prof. N. D. Cristescu cuprinde 16 lucrări ale unor foști studenți, doctoranzi și colaboratori ai profesorului Nicolaie Cristescu și a fost publicat sub coordonarea prof. Oana Cazacu de la Universitatea din Florida, USA, și a prof. George Dincă de la Universitatea din București.

Acad. Nicolaie Dan Cristescu s-a nǎscut în orașul Chelmenţi, regiunea Cernăuţi, pe 17 februarie 1929. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând doctoratul în matematică şi fizică sub conducerea acad. Grigore C. Moisil (în anul 1955) şi titlul de doctor docent (în anul 1967). A fost profesor şi şef al Catedrei de mecanică de la Facultatea de Matematică şi Mecanică a Universităţii din Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române între anii 1951-1975 şi rectorul Universităţii din Bucureşti între 1990–1992.

Domeniile de cercetare abordate de acad. Nicolaie Cristescu sunt variate și includ teoria plasticităţii şi vâscoplasticităţii, propagări de unde, mecanica rocilor, mecanica materialelor compozite, teoria proceselor de prelucrare a metalelor, mecanica materialelor granulare.

Din 1953 şi-a desfăşurat activitatea în domeniul teoriei plasticităţii, domeniu neabordat până atunci în România. La vârsta de 30 de ani a devenit lider în cercetarea mondială în domeniul plasticităţii dinamice.

În anul 1995 a fost distins cu Medalia Nadai al American Society of Mechanical Engineers pentru contribuţii excepţionale la modelarea comportării vâscoplastice a materialelor metalice, solurilor şi a rocilor. În acelaşi an i s-au acordat Certificatul şi Medalia Lifetime Membership a Johns Hopkins Society of Scholars la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. A fost editor fondator al revistei International Journal of Plasticity şi membru în comitetele de redacţie ale revistelor: International Journal of Mechanical Sciences, International Journal of Impact Engineering, Mechanics Research Communications, Mechanics of Cohesive-Frictional Materials and Structures, Acta Mechanica Solida Sinica, Revista Italiana di Geotehnica, Revue Roumaine de Mécanique Appliquée.

Sursa foto-text: academiaromana.wordpress.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii