Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actiune culturala la Harsova

ro

11 May, 2010 03:35 1368 Marime text
Sâmbătă, începând cu ora 10.00, Muzeul Carsium Hârşova va găzdui cea de-a cincea ediţie jubiliară a manifestării Hârşova - Străveche Cetate Otomană. Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată Turcă Constanţa, Filiala Hârşova, în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. La această activitate sunt aşteptaţi să participe Excelenţa Sa, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, autorităţi centrale şi locale, politicieni, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor care desfăşoară activităţi de cercetare arheologică la Hârşova. Se va evoca vechimea aşezării de pe malul Dunării şi coexistenţa seculară româno-turcă pe aceste meleaguri.

Tot în cadrul aceluiaşi eveniment, la Casa de Cultură va fi vernisată expoziţia foto cu genericul „Repere istorice de ieri şi de azi. Pagini din viaţa comunităţii musulmane de la Hârşova". Un set de fotografii expuse publicului larg timp de o lună vor ilustra istoria Hârşovei din ultima jumătate de mileniu şi va surprinde câteva imagini cotidiane din viaţa etniei turce de aici.

Ca o completare la toate acestea, invitaţii vor avea ocazia să viziteze cetatea de la Hârşova, mărturie vie a unei istorii de aproape două milenii, în ultima parte a vieţii sale funcţionând ca fortificaţie otomană, întinsă pe o suprafaţă de circa 24 de hectare. În jurul prânzului, un moment special se va consuma în necropola otomană din localitate, înscrisă pe lista monumentelor istorice din România, unde se va săvârşi o scurtă ceremonie religioasă şi se va vizita obiectivul.

„Acţiunea de la Hârşova se doreşte a fi nu numai cu conţinut şi caracter evocator. Pe această cale, se încearcă sensibilizarea comunităţii locale în vederea păstrării şi afirmării identităţii proprii. Prin acest eveniment se cere autorităţilor locale, factorilor de decizie de la nivel central, şi nu în ultimul rând statului turc ajutorul în rezolvarea celei mai importante probleme a comunităţii turce de aici: păstrarea identităţii istorice, etnico-culturale şi spiritual-religioase", ne-a declarat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gheorghe Custurea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii