Actrița Teodora Mareș la ceas aniversar. A câștigat două premii la festivaluri de film la Costinești
Actrița Teodora Mareș la ceas aniversar. A câștigat două premii la festivaluri de film la Costinești
26 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
2090
Marime text
- Pe 27 octombrie, actrița Teodora Mareș împlinește 61 de ani
- În anul 2007, ea a jucat și la Constanța, pe scena Teatrului Național, actualul Teatru de Stat Constanța. În calitate de colaborator, a fost repartizată în spectacolul polițist „Opt femei”
- Tot la malul mării, Teodora Mareș a obținut două premii. Este vorba despre premiul de interpretare pentru rolul din filmul „Declarație de dragoste” la Festivalul de Film de la Costinești (1985) și premiul de interpretare pentru rolul din „Asta-i ciudat” la Festivalul Tânărului Actor de la Costinești (1987)
Pe 27 octombrie 1962 venea pe lume, la Buzău, actrița Teodora Mareș.
Până la vârsta de șapte ani a locuit în satul Rușavăț, comuna Viperești, județul Buzău, împreună cu bunicii materni.
Mama sa a luat-o apoi la Brăila, unde Teodora Mareș a urmat școala generală și a practicat atletismul.
Liceul l-a început la Ploiești, la o clasă de profil sportiv, destrămată însă la intrarea în clasa a 10-a.
Și-a continuat studiile la Brăila, la Liceul de Construcții, specializarea arhitectură, sistematizare și desen tehnic.
După terminarea liceului, în 1981, Teodora Mareș a dat examen la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, dar nu a reușit să-l promoveze. Pe urmă, s-a angajat în corpul de ansamblu al Teatrului Maria Filotti Brăila.
În 1982 a dat din nou examen la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, dar nici atunci nu a reușit să-l treacă. După un an a fost admisă la IATC București.
În primii doi ani a fost studentă la actorie în clasa condusă de actorul Octavian Cotescu, iar următorii doi i-a urmat sub îndrumarea lui Gelu Colceag. În anul 1987 a absolvit IATC București.
După absolvire, ea a fost repartizată la Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe, pe scena căruia a jucat în perioada 1987 – 1990, în spectacole ca: „Noaptea la Madrid”, Căsătorie prin concurs”, „Îmblânzirea scorpiei” sau „Asta-i ciudat”.
În 1990 s-a transferat la Teatrul Municipal din Ploiești, unde a petrecut puțin timp. A jucat în „Victimele datoriei” de Eugen Ionescu, în regia lui Mircea Albulescu.
Între 1990 – 1994, Teodora Mareș a fost angajată la Teatrul Nottara din București, iar din 1994 a devenit actrița Teatrului Național I.L. Caragiale din București. Aici a jucat în: „Orfeu în infern”, „Anton Pann”, „Cabotinul”, „Bacantele”, „Femeile savante”, „Ispita” sau „Sonotă pentru saxofon și Eva”.
În anul 2007, ea a jucat și la Constanța, pe scena Teatrului Național, actualul Teatru de Stat Constanța. În calitate de colaborator, a fost repartizată în spectacolul polițist „Opt femei”.
Tot la malul mării, Teodora Mareș a obținut două premii. Este vorba despre premiul de interpretare pentru rolul din filmul „Declarație de dragoste” la Festivalul de Film de la Costinești (1985) și premiul de interpretare pentru rolul din „Asta-i ciudat” la Festivalul Tânărului Actor de la Costinești (1987). De asemenea, a câștigat și premiul de creație literar – artistică al UASCR și al revistei „Amfiteatru” pentru toată activitatea teatrală și cinematografică (1987).
La 7 februarie 2004, actrița primea din partea lui Ion Iliescu, președintele României la acea vreme, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Teodora Mareș are, pe lângă rolurile din piesele de teatru, și apariții cinematografice. A debutat în filmul „Declarație de dragoste” (1985). A mai jucat în: „Încrederea” (1986), „Moromeții” (1987), „Extemporal la dirigenție” (1988), „Miracolul” (1988), „O vară cu Mara” (1989), „Harababura” (1991) etc.
Citește și:
Actrița Teodora Mareș, la ceas aniversar. A jucat și pe scena Teatrului Național din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii