Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Adam și Eva”, icoană pe sticlă de secol XIX, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

ro

16 Mar, 2024 10:15 781 Marime text
Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
 
  • Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Paștelui sau Postul Mare, perioadă caracterizată prin reculegere și interdicții alimentare aspre, pregătiri indispensabile pentru a întâmpina cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului.
     
Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Paștelui sau Postul Mare, perioadă caracterizată prin reculegere și interdicții alimentare aspre, pregătiri indispensabile pentru a întâmpina cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

Dacă „Săptămâna Clisei” (numită așa pentru că doar acum se mai putea consuma „clisa” sau slănina) s-a încheiat cu Duminica Groaznicei Judecăți, când s-a lăsat sec de carne, „Săptămâna Albă” (numită așa deoarece doar acum se mai pot consuma alimente „albe”, adică lactate și ouă) se încheie cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și lăsatul secului de brânză.

Scena alungării din Rai a cuplului primordial este redată și într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată în centrul de iconari Mărginimea Sibiului, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța.

În mijlocul celor doi eroi ai Vechiului Testament se află „pomul cunoașterii binelui și răului” pe al cărui trunchi este încolăcit șarpele, care i-a dus în ispită pe primii oameni. Deși goliciunea celor doi este acoperită, Eva este înfățișată oferindu-i lui Adam fructul interzis, mărul.

Cunoștințele de anatomie și cromatica folosită indică aptitudinile unui iconar școlit - probabil Ion Morar - reîntors în Săliștea Sibiului după trei ani de studii la Academia de Artă din Viena.

La realizarea icoanei s-a folosit și foița de aur, care conferă icoanei un plus de strălucire.

Icoana cu tema „Adam și Eva” a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 1991, a încheiat sursa citată.



Citește și:
La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța- opereta „O noapte la Veneția”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii