Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Bavaru, Gheorghe Mohan şi Rodica Bercu, autori Volumul „Parcuri naţionale şi naturale din România“ - recurs la veneraţie pentru bogăţia naţională (galerie foto)

ro

01 Nov, 2018 00:00 2533 Marime text
Într-un ev în care parcurile naţionale şi naturale ale României sunt privite mai repede ca o formă de imens câştig financiar, parcă scăpat de sub control voit, ieri, la Universitatea „Ovidius“ am fost martorii lansării unui volum-recurs la cea mai de preţ bogăţie naţională.
 
Cartea „Parcuri naţionale şi naturale din România“ îi are ca autori pe prof. univ. dr. Adrian Bavaru, prof. univ. dr. Gheorghe Mohan şi prof. univ. dr. Rodica Bercu şi a fost elaborată sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, sub tiparul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Evenimentul de ieri l-a avut ca moderator pe rectorul Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină, iar ca invitaţi pe prof. univ. dr. Stoica Preda Godeanu şi dr. Dan Grigorescu, profesor emerit la Universitatea Bucureşti.
 
În deschidere, ÎPS Teodosie a catalogat volumul drept o adevărată zestre monumentală, care ne arată nu numai bogăţia noastră, dar dovedeşte o experienţă ştiinţifică de o viaţă scrisă prin filtrul rafinat al cercetătorilor. Prof. univ. dr. Victor Ciupină, elogiind demersul colegului său Adrian Bavaru, a ţinut să remarce că dovedeşte un apetit extraordinar pentru a produce lucrări de valoare.
 
Începută în urmă cu doi ani şi lansată chiar de Ziua Internaţională a Mării Negre (31 octombrie), cartea s-a dorit, după cum a afirmat chiar autorul Adrian Bavaru, un cadou simbolic, un dar nepreţuit adus Centenarului României, dar şi aniversării celor 140 de la revenirea Dobrogei la patria-mamă. „Ne-am gândit mai întâi la cei care iubesc natura şi cărora le face plăcere să o admire chiar din mijlocul ei, mai apoi studenţilor şi specialiştilor“.
 
În cele 440 de pagini sunt sintetizate datele existente asupra celor 14 parcuri naţionale şi 15 parcuri naturale, însoţite de o bogată ilustraţie color, care întregeşte astfel cunoştinţele asupra acestor obiective ocrotite de lege.
 

Natura nu este o sursă inepuizabilă pentru satisfacerea propriilor cerinţe

 
Atât prof. univ. dr. Stoica Godeanu, cât şi dr. Dan Grigorescu au oferit referinţe, în deschiderea volumului, asupra importanţei demersului celor trei autori, în condiţiile vitrege în care statul înţelege să protejeze bogăţiile naturale naţionale.
 
„Considerăm că utilitatea acestei lucrări nu necesită recomandări deosebite, deoarece prin conţinutul ei ea reprezintă o necesitate în condiţiile în care acum, asupra zonelor ocrotite, indiferent de statutul lor legal, sunt exercitate presiuni directe sau indirecte (mai bine zis ascunse) pentru a fi exploatate sub diverse forme (exploatări forestiere, extrageri de minerale valoroase din punct de vedere economic, creare de microhidrocentrale, colectare de produse fitoterapeutice, rafting, vânătoare şi pescuit sportiv, turism general sau «educaţional», creare a unor staţiuni turistice cu dotări cât mai variate – pârtii de ski, trasee pentru ATV-uri, terenuri de sport ş.a. - trecându-se în plan secundar tocmai scopul existenţei lor - acela de zone naturale de interes naţional şi internaţional în care sunt ocrotite total sau parţial toate componentele lor naturale pe termen nelimitat“, afirmă prof. Godeanu.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii