Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agendă plină de evenimente la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie

ro

19 May, 2018 00:00 2423 Marime text
În perioada 15-16 aprilie, muzeografi și alți angajați ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au participat la un workshop din cadrul proiectului „A Cross Border in the shadow of history“, finanțat în cadrul Programului INTERREG V=A Romania-Bulgaria, pe tema „Dezvoltarea și promovarea unui produs turistic transfontalier - avantaje și provocări“.
 
În acest proiect sunt implicați: din partea României - orașul Hârșova și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar din partea Bulgariei - municipalitatea Krushari și Muzeul Regional Dobrich.
 
Obiectivele părții române în cadrul acestui proiect sunt: renovarea și restaurarea Ansamblului V. Cotovu din Hârșova - care urmează a găzdui un muzeu și o bibliotecă -, reabilitarea drumului de acces între Cetatea Carsium și Ansamblul V. Cotovu și, nu în ultimul rând, crearea unor trasee turistice care să pună în valoare obiectivele arheologice și istorice a celor două părți ale Dobrogei.
 
Din partea MINAC, au participat: drd. Vitali Bodolică, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Delia Cornea, contabil șef Adrian Filip și inspector achiziții Cătălin Cojocaru. Arheologul Vitali Bodolică a prezentat o propunere de rute turistice în zona românească a Dobrogei, iar „echipa” a participat activ la discuții referitoare la cerințele turismului actual și la modalitatea optimă de promovare a obiectivelor arheologice și istorice.
Pe 17 aprilie, de Ziua Eroilor, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat lansarea a două volume: „Bravii noștri veterani de război“ și cel de-al V-lea volum „Eroul din familia mea“, coordonate de profesorul Emil-Corneliu Ninu, președinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Mangalia.
 
Dr. Lavinia Dumitrașcu şi dr. Sorin Marcel Colesniuc de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța - și colonel(r) Remus Macovei - președinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța - au vorbit despre războaiele poporului nostru, despre românii care nu s-au mai întors de pe front și despre cei care au avut norocul de a ajunge, din nou, acasă, la familie. Profesorul Emil-Corneliu Ninu a dezvăluit sentimentele care l-au cuprins în elaborarea volumelor și a evocat amintiri despre tatăl său. Urmași ai veteranilor au completat interviurile prezentate în carte de părinții lor, cu alte amintiri dureroase.
Prezentând volumele, care adună între coperțile lor vieți ale unor oameni care nu au ezitat să-și pună viața la dispoziția apărării țării, așa cum sunt mărturiile veteranilor și amintirile transmise prin urmași, vorbitorii și-au evocat părinții și bunicii care au avut norocul să se întoarcă acasă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii