„Alexandru Ioan Cuza 150“ Muzeul Național de Istorie a României organizează o expoziție inedită în Oradea
„Alexandru Ioan Cuza 150“: Muzeul Național de Istorie a României organizează o expoziție inedită în Oradea
12 Jul, 2024 11:54
ZIUA de Constanta
1015
Marime text
- Vernisajul va avea loc în data de 12 iulie 2024, ora 17.00, în sala de expoziții temporare a Secției de Artă de la parter de pe strada Armatei Române nr. 1/A.
La împlinierea a 150 de la trecerea în eternitate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Istorie a României anunță, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea, deschiderea expoziției temporare „Alexandru Ioan Cuza 150”.
Vernisajul va avea loc în data de 12 iulie 2024, ora 17.00, în sala de expoziții temporare a Secției de Artă de la parter de pe strada Armatei Române nr. 1/A.
În 2023 s-au împlinit 150 de ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să înscrie o pagină de mare însemnătate în istoria României. A fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi al statului naţional România (1862-1866), sub domnia sa punându-se bazele dezvoltării moderne a naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic şi cultural.
Proiectul expozițional „Alexandru Ioan Cuza 150” aduce pentru prima oară în fața publicului orădean exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee: Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad), Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Universității „Alexandru I. Cuza” Iași și Muzeul Național al Bucovinei (Suceava). La expoziție a contribuit și domnul Daniel Cosmin Obreja, cu obiecte din colecția proprie.
Printre exponatele care vor putea fi admirate amintim: tunica de ofițer de lăncieri care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza.
Vor fi expuse obiecte personale ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, servieta, un tac de billiard, brelocul din aur cu tipar sigilar din 1862) și Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii și o lampă).
Expoziția mai cuprinde decorații românești și străine, fotografii, litografii și picturi, cărți poștale, tipărituri, portrete ale Doamnei Elena Cuza, piese de mobilier, printre care un fotoliu care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, documente legate de marile reforme ale lui Cuza, cum ar fi Circulara despre Legea Rurală, Mihail Kogălniceanu, 1864, sau Ștampila Universității din Iași, 1860.
Se regăsesc în vitrine și mărturii legate de moartea lui Cuza, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare, o broșură cuprinzând programul ceremoniei de la înmormântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza) sau de posteritatea acestuia (medalii, cărți).
Expoziția este deschisă până pe 27 octombrie 2024 la sediul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Aceasta a mai fost prezentată anul acesta la Muzeul Național al Bucovinei din Suceava și la Muzeul Național de Istorie a României (2023-2024).
Citește și:
Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției internaționale „Dacia! Regatul aurului și argintului”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii