Alexandru Jula, interpretul de muzică ușoară cu aproape un deceniu petrecut în colectivul Teatrului „Fantasio” Constanța
Alexandru Jula, interpretul de muzică ușoară cu aproape un deceniu petrecut în colectivul Teatrului „Fantasio”
23 Jul, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
1714
Marime text
- Sălăjean de origine, Alexandru Jula intra în anul 1954, la data de 1 octombrie, în echipa Teatrului „Nae Leonard” din Galați, secția estradă. A debutat în spectacolul „Sugestii și reclamații” cu piesele „E toamnă iar” și „Povestea cu Ileana Cosânzeana”
- A colaborat vreme de șase ani (1965 – 1971) și la premierele Teatrului „Constantin Tănase” din București precum: „Carnaval la Tănase”, „Aventurile unei umbrele”, „Al optulea magnific” etc
- După terminarea acestei colaborări, în anul 1972 Alexandru Jula se alătura colectivului de la Teatrul „Fantasio” Constanța, unde a petrecut opt ani
Pe 24 iulie 1934 se năștea interpretul de muzică ușoară Alexandru Jula.
Sălăjean de origine, Alexandru Jula intra în anul 1954, la data de 1 octombrie, în echipa Teatrului „Nae Leonard” din Galați, secția estradă. A debutat în spectacolul „Sugestii și reclamații” cu piesele „E toamnă iar” și „Povestea cu Ileana Cosânzeana”.
A colaborat vreme de șase ani (1965 – 1971) și la premierele Teatrului „Constantin Tănase” din București precum: „Carnaval la Tănase”, „Aventurile unei umbrele”, „Al optulea magnific” etc.
După terminarea acestei colaborări, în anul 1972 Alexandru Jula se alătura colectivului de la Teatrul „Fantasio” Constanța, unde a petrecut opt ani.
Alături de Ionel Miron și Ilona Moțica a montat spectacolul „Fantasio Studio 1” jucat în stagiunile 1970/1971 și 1971/1972 ale teatrului constănțean. Tot alături de Ionel Miron a realizat spectacolul gălățean „Doi pe un balansoar... muzical” care a înregistrat peste 350 de reprezentații.
Alexandru Jula a avut și apariții radio – TV, debutând în televiziune la 23 august 1962 și în radio la 1 ianuarie 1963.
De-a lungul timpului, interpretul a participat la festivaluri naționale și internaționale, unde a reușit să câștige mai multe premii. Spre exemplu, el este fost laureat al Concursului de Creație și Intepretare „Melodii `79” pentru interpretarea piesei „Am auzit de dragoste”. De asemena, în anul 1998 a primit, la Constanța, Diploma de Excelență la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă.
El a fost prezent la edițiile din 1966, respectiv 1969 a Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia.
În anul 2002 era premiat cu Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare Românești „O zi printre stele” a Ministerului Culturii și a Cultelor.
Tot în anul acela a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Galați.
De-a lungul timpului, Alexandru Jula a scos albumele: „Mi-ai adus iar primăvara” (1968), „Mă-ntorc la tine” (1987), „Un dor o speranță” (1989), „Iubire târzie” (1999) și „Cântați cu bunicul” (2001).
Repertoriul lui este compus din piesele: „Primul ghiocel”, „Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea”, „Nu-s vorbe în zbor”, „Nu-ți fie teamă de-un sărut”, „Când liliacul va-n flori”, „Fiindcă astă seară te-ntâlnesc”, „Iubire târzie”, „Haz de necaz”, „Ale tale”, „Amintiri de vară”, „Cânta o mandolină”.
Alexandru Jula a murit în urmă cu cinci ani, pe 3 iunie 2018, la Galați.
Citește și:
Alexandru Jula ar fi împlinit astăzi 84 de ani. S-a stins din viață la începutul lunii iunie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii