Astăzi ar fi fost ziua de naștere a lui Adrian Păunescu Românul născut în Basarabia care s-a remarcat ca poet și om politic în România
Astăzi ar fi fost ziua de naștere a lui Adrian Păunescu: Românul născut în Basarabia care s-a remarcat ca
20 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5410
Marime text
- Adrian Păunescu a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.
A debutat ca autor în anul 1960. A scris peste 50 de cărți, majoritatea volume cu versuri. Cei mai mari critici literari i-au apreciat talentul poetic. Cărțile sale au fost publicate într-un tiraj de peste un milion de exemplare. Dintre cele mai apreciate opere ale sale amintim: „Ultrasentimente“ (1965, debut editorial), „Viață de excepții“ (1971, antologie de poezii), „Istoria unei secunde“ (1971, poezii, trei ediții, prima fiind arsă de cenzura de partid), „Totuși iubirea“ (1983, antologie de poezii), „Cartea Cărților de Poezie“ (1999, ediția I, integrala poeziilor apărute în volume și un capitol de versuri inedite. Cartea cuprinde toate cărțile de versuri publicate de Adrian Păunescu, de la debutul din 1965, până în 1999. Pe cât s-a putut, autorul a reconstituit și a oferit variantele adevărate ale poeziilor sale, pe care, în anumite cazuri, datorită cenzurii, le-a publicat, în volumele sale, cu titluri sau versuri schimbate), „Întoarcerea pe Atlantida“ (2003, traducere în limba sârbă de Adam Puslojici și Radomir Andri, Belgrad, antologie de poezii), Libertatea de unică folosință (2007, poezii, ciclul Zi de zi), „Poezia patriotică în luptă cu homunculii“ (2009, studii critice), „Vinovat de iubire“ (2010, roman), „Ultima noapte pe Atlantida. Poezii vechi și noi“ (2010) etc.
A fost organizator al „Cenaclului Flacăra“ în perioada 1973-1985. Întrunirea muzical-culturală se desfășura periodic în cele mai mari orașe ale României, unde artiștii promovați de poet își prezentau lucrările muzicale și literare în fața unui public numeros.
Adrian Păunescu a încurajat cultura de masă, de care era atrasă publicul tânăr, însă puterea comunistă a tolerat această mișcare până într-un punct, fiind apoi închis. El este creatorul sintagmelor „generația în blugi“ și „muzică tânără“ care descriau audiența sa în fucție de vestimentație, dar și a genului muzical apreciat.
A fost înlăturat de la puterea Revistei Flacăra în 1985. Chiar și după căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducere, astfel, în toamna anului 1990 înființează revista „Totuși Iubirea“.
Adrian Păunescu a fost o figură importantă în mass-media și un om politic activ
Jurnalist și om de televiziune, Adrian Păunescu s-a făcut remarcat în mass-media încă din anii `70. Prin revistele pe care le-a condus, a adus în atenția publicului numeroși muzicieni din genurile rock și folk și s-a bucurat de o atracție indiscutabilă din partea publicului tânăr din România combinând ideile sale de stânga cu inspirația occidentală și naționalismul.
În perioada 1977-1981 a realizat la Televiziune Română, datorită ideii lui Dumitru Popescu, emisiuni de descoperire și valorificare a potențialului creator cultural național: „Antena vă aparține“, „Antena Cântării României“, „Gala Antenelor“, „Descoperirea României“, „Redescoperirea României“ etc.
Începând cu anul 1992, participă în calitatee de invitat la emisiuni pe teme politice și culturale la Televiziunea Română 1. A continuat cu Televiziunea Română 2 la emisiuni precum „Seratele muzicale ale lui Iosif Sava“ și „Ceaiul de la ora 5 al Marinei Almășan“. A fost prezent la emisiuni ale postrurilor Antena 1 Tv, Pro Tv, Tv Sigma, Tele +, Tv- Vâlcea, Tv-Deva, TerraSat Craiova, Drag Tv Petroșani, Tv Slobozia, Tv Bacău etc. Din 27 martie 1998 - realizează Duplexul București-Chișinau, la TVR 2.
Orientarea politică a lui Adrian Păunescu a fost, mereu, una de stânga. Între 1966 și 1968 a fost secretar al organizației U.T.C. de la Uniunea Scriitorilor din România, iar în august 1968 a devenit membru al Partidului Comunist Român. Ca membru al PCR, a fost sancționat cu vot de blam cu avertisment, în toamna anului 1985.
S-a retras din lumea politică, pentru scurt timp, după revoluția din 1989. În 1992 a fost membru al Partidului Socialist al Muncii, transformat ulterior în Partidul Social Democrat. A devenit vicepreședinte al acestuia în 1993, iar în anul următor prim-vicepreședinte și purtător de cuvânt. În perioada 1992-1996, Adrian Păunescu a fost senator de Dolj din partea acestui partid. În acest timp a inițiat 3 propuneri legislative.
Ca senator, Adrian Păunescu a fost președinte al Comisiei senatoriale de cultură, artă și mass-media și al Grupului Parlamentar „Partida Națională”. A fost membru al delegației parlamentare române la Consiliul Europei de la Strasbourg, și, din această calitate, observator european la alegerile din Republica Moldova (1994) și Republica Croația (1995). A fost ales vicepreședinte al Grupului Politic de Stânga Europeană Unită în anul 1994. A candidat la alegerile prezidențiale în februarie 1996, fiind desemnat candidat al PSM. A obținut doar 0,69% din voturi, pierzând în primul tur de alegeri.
A fost ales senator de Dolj, din nou, pentru legislatura 2000-2004, îndeplinind funcția de Președinte al Comisiei Senatului pentru Cultură, Culte, Artă și Mijloace de Informare în Masă. De asemenea a fost membru al Comisiei Interparlamentare București-Chișinău, precum și al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză (grup al cărui președinte a fost), Republica Turcia și Republica Portugheză. În legislatura 2000-2004, Adrian Păunescu a inițiat 6 propuneri legislative din care 1 a fost promulgată lege.
Și în următoarea legislatură, între 2004-2008 a fost senatror de Hunedoara din partea PSD. În această perioadă, Adrian Păunescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Țărilor de Jos (Olanda), Irlanda și Republica Populară Chineză. A inițiat 7 moțiuni și 17 propuneri legislative, din care 2 au fost promulgate legi.
Îndrăgitul poet s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani, în București, după ce inima lui s-a oprit de mai multe ori în timpul nopții, pe data de 5 noiembrie 2010. Trupul său este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.
Citește și:
Zece ani fără Adrian Păunescu
17 septembrie 1973: S-a înfiinţat Cenaclul "Flacăra", sub conducerea poetului Adrian Păunescu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii