Astăzi se împlinește un centenar de la moartea poetului Luchi, fiul lui Ion Luca Caragiale
Astăzi se împlinește un centenar de la moartea poetului Luchi, fiul lui Ion Luca Caragiale
02 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3305
Marime text
- Luca Ion Caragiale a fost un scriitor și traducător român care a aparținut perioadei simbolismului, parnasianismului, dar și literaturii moderniste. S-a făcut cunoscut în literatura română sub pseudonimul Luchi.
A trăit o copilărie plină de iubire și o adolescență în umbra părinților lui celebri. A studiat acasă în jurul anului 1909, iar unul dintre profesorii pe care i-a avut a fost Panait Cerna. Alături de Ion Luca Caragiale a călătorit la începutul secolului al XX-lea în țări precum Franța, Elveția, Austro-Ungaria și Italia. A colaborat sporadic cu publicații tipărite periodice unde trimitea versuri, recenzii, însemnări memorialistice și chiar un studiu în domeniul istoriei. În cele din urmă, Luchi s-a stabilit în Germania, la Berlin alături de familia sa.
Poetul și marele dramaturg au făcut călătorii în nordul Germaniei, pe coasta Mării Baltice și în Danemarca. Înainte ca tatăl său să moară, cei doi s-au întors pe meleagurile natale și au petrecut o vacanță la Sinaia. Inspirat de această ședere, începând din 1916 până la moarte, a compus „Dintr-un oraș de munte. Meditații“ prin ochii angoasei care pusese stăpânire pe el, conturează imaginea unui peisaj la sfârșit de tomană - început de iarnă, prin propria-i viziune a relației om-natură.
După trei ani de la moartea tatălui său, în 1915, se întoarce în țară împreună cu mama și sora sa, care s-a căsătorit între timp numindu-se Ecaterina Logadi. Își face debutul în timpul Primului Război Mondial. Pe 14 mai 1916 publică cel mai cunoscut poem al său „Triptic Madrigalesc“ în revista Flacăra. După o perioadă lungă de migăleală și atenție la detalii în pregătirea primului său volum de versuri, „Jocul Oglinzilor“, nu apucă să vadă succesul pe care îl are cartea din cauza sorții nemiloase care i-a oprit existența.
Se stinge din viață la doar 27 de ani, pe 7 iunie 1921. După decesul său, criticul Barbu Cioculescu și sora lui Luca Caragiale, Ecaterina Logadi, au publicat romanul „Nevinovățiile viclene“ la care scrise împreună cu fratele său vitreg Mateiu Caragiale și volumul „Jocul Oglinzilor“ în 1967, respectiv 1972.
Ion Luca Caragiale, în Constanța
Pe vremea când poetul Luchi avea vârsta de 5 ani, Petru Vulcan i-a propus lui Ion Luca Caragiale să susțină Cercului Literar „Ovidiu“ în vederea deschiderii primei biblioteci din Dobrogea, întemeierea unei reviste culturale și susținerea unor conferințe literare și științifice. La inaugurarea bibliotecii, marele dramaturg a donat în folos public principalele sale opere.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: În urmă cu 121 de ani, Caragiale susținea la Constanța conferința „Despre seriozitate“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii