Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:39 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au nevoie copiii de sărbătoarea alungării spiritelor? Halloween, o sărbătoare controversată

ro

31 Oct, 2015 00:00 3860 Marime text


Iniţial sărbătorit de către irlandezi, Halloween-ul este acum celebrat în toată lumea, câştigând, în ultimii ani, numeroşi „adepţi” şi în România. În seara de 31 octombrie, oamenii, prin intermediul unor costume, se transformă în vampiri, vrăjitoare sau mumii.
 
Deşi are farmecul lui, Halloween-ul nu oferă un tablou tocmai prietenos celor mici. De la decorul cu prinţese şi animăluţe, cu care aceştia sunt obişnuiţi, se face trecerea la un decor cu fantome, strigoi şi alte creaturi care ar putea avea un impact emoţional puternic asupra copiilor.
 
Costumele, decoraţiunile şi oamenii deghizaţi în cele mai ciudate înfăţişări pot contura o imagine sinistră, care inspiră frică. O imagine greu de înfruntat pentru un copil, care poate încă nu a trecut peste frica de întuneric. Trebuie menţionat că, la vârste fragede, micuţii nu fac diferenţa foarte bine între realitate şi fantezie. Astfel, ar putea avea impresia că monştrii sau vrăjitoarele sunt chiar adevărate.
 
În acest context, sărbătorirea Halloween-ului în şcoli, dar mai ales în grădiniţe, naşte o serie de controverse. Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au luat atitudine, solicitând ca orice activităţi de acest gen să dispară din unităţile şcolare.

Cum reacţionează grădiniţele din Constanţa

„Baby Genius” din Constanţa, care a apărut din „dragoste pentru geniul copilului tău”, un motto pe care îl regăsim şi pe site-ul grădiniţei, şi-a reafirmat, cu argumente, poziţia în faţa sărbătoririi Halloween-ului. „Ne reafirmăm poziţia în ceea ce priveşte Halloween-ul. Vom spune mereu un «nu» ferm tuturor imaginilor care pot atenta la starea emoţională a copiilor. Cu atât mai mult, NU vom promova sărbători care nu au de-a face cu spiritul şi tradiţia bimilenară a poporului român. Este foarte adevărat că, în copilărie, eram fascinaţi de îndemânarea părinţilor de a scoate miezul dintr-un pepene şi a-i face trăsături umane, însă erau trăsături hazlii, care nu aveau nicio legătură cu Halloween-ul, sărbătoare ce duce la o extremă bolnăvicioasă dorinţă de a surprinde urâtul şi trăsăturile lui hidoase. Fie că este susţinută de rolul apotropaic al personajelor sau de ideea de artă, o astfel de serbare nu are ce căuta în mediile în care copilul trebuie să simtă o stare de bine şi să trăiască într-un permanent echilibru emoţional”, potrivit reprezentanţilor grădiniţei „Baby Genius”.


 
Halloween nu trebuie sărbătorit cu caracter obligatoriu, această decizie rămâne la latitudinea copiilor, părinţilor şi dascălilor, ne-a spus directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 42 Constanţa, Aurelia Diaconu. Micuţii care vin în acest loc nu vor sărbători Halloween, în schimb, unii dintre ei au participat la un „Carnaval al toamnei”. S-au costumat în prinţese şi cavaleri, nu în monştri şi strigoi, a precizat directoarea instituţiei. „Din punctul meu de vedere, dacă alegem să marcăm Halloween într-o tentă frumoasă, să-i dăm o notă optimistă, pozitivă, poate avea un aspect foarte plăcut”, a mai declarat aceasta.
 
Pe de altă parte, elevii ciclului primar de la Liceul Teoretic Negru Vodă au susținut, pe 28 octombrie, activitatea „Carnaval... îngrozitor!”, ce a propus dansuri, o paradă a costumelor şi a măștilor, dar şi picturi de Halloween. În activitate s-au implicat şi părinții elevilor, care au pregătit dulciuri. „Copiii noştri s-au distrat, au socializat între ei, şi-au etalat costumele. Părinţii le-au fost alături. A fost un moment plăcut, au cântat în engleză şi au recitat poezii”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directoarea Natalia Palas. „Sper că astfel de evenimente sunt luate ca atare. Copiii se distrează şi nu au fost atacate în vreun fel obiceiurile poporului nostru. Însă trebuie să ţinem cont că suntem o ţară europeană”, a adăugat Natalia Palas.

Halloween în statistici

Pe lângă efectul asupra psihicului fragil al copiilor, Halloween-ul poate avea un efect devastator chiar şi asupra adulţilor, deoarece, potrivit specialiştilor, aceştia pot dezvolta un comportament deviant. Virgiliu Gheorghe, cunoscut biofizician și specialist în cercetări psihosociale și comunicare, vorbeşte despre efectul Halloween-ului. „Există o mulţime de studii desfăşurate în Statele Unite în care se arată că de Haloween cresc spargerile cu minim 25%, sporesc consumul de alcool şi droguri şi creşte rata criminalităţii. Într-un studiu realizat în Boston, s-a constatat că, pe parcursul a patru ani, în noaptea de Haloween criminalitatea este mai mare cu 50% decât în toate celelalte momente ale anului. De asemenea, privind perspectiva inofensivă pe care o au tinerii, relevant este studiul în care se arată că la întrebarea Ce aţi vrea să faceţi în noaptea de Halloween?, cei intervievați au ales, într-un procent de 80%, răspunsul: «să omor un om». Spiritul acestei sărbători este într-adevăr viu şi dictează nu înmulţirea binelui, a păcii şi a dragostei între oameni, de care lumea de astăzi se pare că are nevoie tot mai mult, ci un spirit malefic al lucrării răului dus până la uciderea aproapelui”, a precizat, într-un interviu acordat Active News, dr. Virgiliu Gheorghe.

 
„Toate aceste fapte cred că ar fi de ajuns ca să ne punem problema în ce măsură societatea românească, şcoala românească care se confruntă tot mai mult cu problema violenţei are nevoie de introducerea sărbătorii şi manifestărilor de Haloween”, avertizează dr. Virgiliu Gheorghe.

În două oraşe din Rusia este interzisă sărbătoarea de Halloween în şcoli. În România este doar dezbatere

O regiune din Rusia a interzis sărbătoarea internaţională Halloween în şcolile locale, deoarece nu corespunde valorilor tradiţionale ruseşti şi are un impact negativ asupra copiilor. În acest context, vorbim despre oraşul Arhanghelsk.
 
Tot în Rusia, dar la Krasnoyarsk, la începutul acestei luni, Eparhia locală a Bisericii Ortodoxe Ruse, bazându-se pe aceleași argumente, a cerut autorităților locale să interzică celebrarea Halloween-ului.
Preotul Maxim Zolotuhin a anunţat pe unul dintre canalele locale de televiziune că, după Halloween, copiii simt de multe ori sentimentul de depresie, deoarece ei nu știu să facă diferenţa dintre joacă și realitate, potrivit Active News.
 
La începutul lunii octombrie, de data aceasta în România, pe adresa Inspectoratului Şcolar Suceava, a sosit un memoriu care cere şefilor învăţământului sucevean să trimită o circulară în şcoli prin care să interzică promovarea şi sărbătorirea Halloweenului, „o serbare a groazei, a sângelui".
 
Subiectul rămâne unul controversat, iar ecourile lui de abia încep să apară.

 
Sursa foto: expunere.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii