Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:49 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au trecut 88 de ani de la nașterea profesorului și cercetătorului de origine turcă, Enver Mahmut

ro

05 Jan, 2023 00:00 1729 Marime text
  • A studiat la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității din Kazan
  • În anul 1994 pleca în Ankara, la invitația Agenției de Externe a Republicii Turcia, pentru a lucra cu alți savanți la „Tratatul de Gramatică comparată a idiomurilor turcice” și „Dicționarul Tezaur al Idiomurilor turcice”
  • Enver Mahmut a murit în octombrie 2016, fiind înmormântat la Cimitirul Central Musulman din Constanța
 
În urmă cu 88 de ani, pe data de 5 ianuarie 1935, s-a născut Enver Mahmut, profesor universitar, cercetător, lingvist și folclorist.

El s-a născut în comuna Peștera, județul Constanța. A fost fiul lui Yaya și Șazie Mahmut.

Clasele primare le-a absolvit în satul natal, studiind atât limba română, cât și limba turcă. Ulterior, a urmat cursurile Școlii pedagogice tătare mixte din Constanța. Și-a continuat studiile în străinătate, unde a fost admis cu bursă la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității din Kazan, URSS. S-a specializat pe limba și literatura tătară, pe care a absolvit-o în anul 1958.

După absolvire a fost preparator, asistent și lector la Catedra de limbi orientale (specialitățile turcă și tătară) la Universitatea din București.

În anul 1973 a fost îndepărtat de la catedră din motive politice și a lucrat la Institutul de Lingvistică și apoi la Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, timp de 18 ani.

S-a transferat pe post de conferențiar la Facultatea de Litere, Istorie, Drept și Teologie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța. A predat limba și literatura turcă. Aici a devenit și șeful catedrei de limbi moderne.

În anul 1994 pleca în Ankara, la invitația Agenției de Externe a Republicii Turcia, pentru a lucra cu alți savanți la „Tratatul de Gramatică comparată a idiomurilor turcice” și „Dicționarul Tezaur al Idiomurilor turcice”.


S-a întors apoi la Universitatea „Ovidius” ca profesor universitar în 1998.

S-a ocupat de folclorul tătăresc și turcesc, semnând studii, articole în importante reviste științifice și a participat la conferințe ale universităților și colegiilor din străinătate.

Enver Mahmut a mai scris și poezii publicate în volume și reviste de specialitate.

Dintre creațiile sale literare amintim: „Basmele popoarelor turcice” (București, 1970), „Curs general de limbă tătară” , „Bozcigit”, „Eposurile populare ale turcilor crimeeni în România” (București, 1988).

A fost invitat la Radioteleviziunea turcă pentru a vorbi despre limba, cultura, literatura și civilizația turcă.


Pentru toată activitatea desfășurată a fost ales membru corespondent al Academiei Republicii Tătare cu sediul în Kazan, membru corespondent al Societății „Ataturk” din Ankara și membru în consiliul de conducere al Societății Științifice „Ismail Gasprinski” din Simferopol (Crimeea).

Enver Mahmut a murit în octombrie 2016, fiind înmormântat la Cimitirul Central Musulman din Constanța.

Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc

Citește și:
Eminentul lingvist şi turcolog, Enver Mamut, a plecat dintre noi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii