Au trecut șapte ani de la decesul lui Cornel Patrichi, balerinul care a dansat pe scena constănțeană
Au trecut șapte ani de la decesul lui Cornel Patrichi, balerinul care a dansat pe scena constănțeană
05 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1824
Marime text
- El a absolvit Liceul de Coregrafie în anul 1962, iar apoi a fost angajat la Teatrul „Constantin Tănase” din București, ca prim-balerin
- Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneț
- În anul 1987, artistul s-a mutat împreună cu soția lui în Italia. S-au stabilit la Toscana, locul unde Cornel Patrichi și-a înființat propria școală de balet – Dance Studio Patrichi
Cornel Patrichi s-a născut la data de 1 aprilie 1944, în București.
El a povestit că a ajuns să practice baletul dintr-o pură întâmplare.
„Era 1953. (...) A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet”, declara Cornel Patrichi.
El a absolvit Liceul de Coregrafie în anul 1962, iar apoi a fost angajat la Teatrul „Constantin Tănase”, ca prim-balerin. Inițiativa i-a aparținut unchiului său, Nicolae Patrichi, care deținea funcția de director muzical al instituției.
A ajuns la Constanța în anul 1970, când a devenit parte din colectivul Teatrului „Fantasio”. La vârsta de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel și coregraf. Timp de opt ani, Cornel Patrichi a dansat pe scena teatrului de pe litoral.
De asemenea, el a avut apariții și în emisiuni de televiziune și filme.
Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneț. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la coregrafii pentru televiziune şi la un film cu el si cu Salome, cântăreața care câștigase concursul Eurovision din 1969.
Cornel Patrichi a jucat în următoarele producții cinematografice: „De trei ori București” (1968), „Balul de sîmbătă seara” (1968), „Pădurea pierdută” (1971), „Veronica” (1973), „Un august în flăcări” (1973), „Gloria nu cîntă” (1976), „Melodii, melodii” (1978), „Detașamentul Concordia” (1981) și „Sfîrșitul nopții” (1983).
În anul 1987, artistul s-a mutat împreună cu soția lui în Italia. S-au stabilit la Toscana, locul unde Cornel Patrichi și-a înființat propria școală de balet – Dance Studio Patrichi.
S-a întors în țară în anul 1999 și a devenit coregraf pentru emisiunea „Vineri seara ne distrăm cu Florin Călinescu”, la invitația actorului.
Cornel Patrichi a reușit performanța de a realiza 88 de spectacole de balete în doar 11 luni, „cât face un coregraf toată viața”.
În 2004, balerinul a primit din partea președintelui României, Ion Iliescu, distincția Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler.
La doar câteva zile după ce a împlinit 72 de ani, Cornel Patrichi s-a stins din viața, pe 5 aprilie 2016, în orașul natal.
Citește și:
Cornel Patrichi ar fi împlinit astăzi 77 de ani
A fost prim-balerin al Teatrului Fantasio Doliu în lumea dansului. A murit Cornel Patrichi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii