Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avanpremieră în județul Tulcea a lungmetrajului „VIS.VIAȚĂ”, primul film documentar despre Gen Z din România (GALERIE FOTO)

ro

14 Aug, 2024 10:30 245 Marime text


Joi, 15 august 2024, va avea loc încă o avanpremieră a lungmetrajului documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat.
 
Intitulat „VIS. VIAȚĂ” (Imaginary Youth) va rula în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul” din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, cu începere la ora 12:15.
 
Gândit și realizat ca un exercițiu de înțelegere a realităților adolescenței, filmul este un documentar observațional care urmărește timp de 4 ani trei protagoniști din medii sociale diferite, aflați la vârsta primelor decizii importante: Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu. Între dileme legate de viitor și planuri, drame și posibilități aparent infinite, cei trei adolescenți deschid o ușă spre o lume de oameni suficient de mari pentru a fi responsabili pentru deciziile lor dar nu mereu îndeajuns de mari pentru a fi luați și în serios.
 
Subiectele filmului includ presiunea socială de a reuși, așteptările proprii și temerile de eșec, de la dorința de a emigra, la sănătatea mintală/anxietatea cu care se confruntă adolescenții, la probleme de familie, consum de droguri sau impactul și consecințele Covidului asupra tinerilor.
 
Primul film documentar despre Gen Z produs în România este rezultatul unui proces de lucru de 5 ani, caracterul observațional imprimând o amprentă foarte personală poveștii. Filmările realizate de echipă sunt apropiate de protagoniști și combinate cu filmări cu telefonul realizate chiar de cei trei adolescenți în stilul Insta story/TikTok, cu o editare dinamică și o coloană sonoră ce este un personaj în sine.
 
Filmul este regizat de Ruxandra Gubernat, filmat de Andrei Dudea, produs de Monica Lăzurean-Gorgan și Elena Martin, prin casa de producție Manifest Film, realizat în co-producție cu Avanpost Media, Patrupetrei, Ruxandra Gubernat-Rammelt, cu sprijinul Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union și UPFAR ARGOA. VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth) va avea premiera în cinematografele din România în toamna acestui an.
 
Despre Ruxandra Gubernat
 
Regizoare de film documentar și cercetătoare. Vis.Viață (Imaginary Youth) este debutul regizoral al Ruxandrei, care a mai co-regizat Portavoce (2018), un documentar de mediu metraj tip colaj despre valurile de proteste din România ultimilor cincisprezece ani, nominalizat la cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2018 și proiectat în mai multe festivaluri naționale și internaționale. Experimentează cu diferite sub-genuri de documentar și, în prezent, regizează și co-produce documentarul de animație Childless (în dezvoltare) și documentarul observațional Love and Porn (în dezvoltare). În paralel, pregătește performance-ul Not this baby in my belly, despre experiența traumatică a pierderii de sarcină, urmată de o naștere în perioada pandemiei. Din 2019, este mentor în programul de media literacy Focus, un proiect de împuternicire prin artă cinematografică, dedicat copiilor din comunități cu acces limitat la cultură. În 2023, a co-fondat Asociația Patrupetrei, unde lucrează pe proiecte care explorează marginalizarea și sub-reprezentarea, drepturile femeilor, sau reprezentarea și participarea civică a tinerilor.
 
Citește și:
Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii