Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:57 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocata Laura Diaconu, artist pasionat Prima expoziţie cu o colecţie particulară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

ro

09 May, 2016 00:00 6987 Marime text

 
„Din suflet şi pentru suflet“. Aşa se numeşte expoziţia care a avut loc ieri după-amiază la Muzeul de Artă Populară din Constanţa. Costumele populare care pot fi admirate la muzeu îi aparţin Laurei Diaconu, artist pasionat şi avocat în Baroul Constanţa.
 
Laura Diaconu a adus mai aproape o parte din portul popular, costume naţionale lucrate manual din toată România. Colecţia cuprinde 17 costume tradiţionale româneşti, autentice, realizate şi cusute manual, cu broderii deosebite. Piesele provin din toate regiunile geografice ale ţării.
 

„Astăzi (n.r. duminică) se sărbătoreşte în toată România Ziua Naţională a Costumului Tradiţional. Noi marcăm această sărbătoare prin organizarea unei expoziţii de costum popular, expoziţie care cuprinde costume populare dintr-o colecţie particulară a unei avocate, Laura Diaconu. Este o tânără cu mare interes pentru cercetarea culturii tradiţionale care a bătut toate satele României din diferite zone etnografice şi a adunat piese de costum popular, dar şi costume alcătuite în întregime. În momentul în care le-a adunat, şi-a dorit părerea unui specialist, dacă merge bine în continuare sau dacă se opreşte din această pasiune a ei. I-am văzut lucrările pe e-mail, după care am constatat că foarte multe dintre piese sunt bune, autentice şi valoroase. Atunci i-am propus să organizăm în muzeu o expoziţie cu costumele domniei sale“, a declarat Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa.

 
Potrivit Mariei Magiru, piesele din colecţie sunt valoroase, iar unele fac parte din tezaur. Totodată, directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa o susţine în totalitate pe avocata Laura Diaconu.
 

„Ea (n.r. Laura Diaconu) a fost impresionată de atenţia care i se acordă, şi în momentul în care a venit cu costumele în muzeu am ales 16 dintre acestea, atât cât ne permite spaţiul. Dar multe piese sunt piese valoroase, sunt piese de patrimoniu cultural naţional şi cel puţin trei costume sunt piese de patrimoniu cultural naţional din categoria tezaur. Extraordinar de valoros este un costum de Pădureni, Hunedoara, cu foarte multe podoabe, care completează costumul de femeie. Mai este costumul de Târnave, care are podoaba capului ce se găseşte foarte rar, dar ea a reuşit să o găsească şi să o convingă pe ţărancă să i-o dea. Şi un costum de Buzău, care este foarte deficitar sub aspectul găsirii pe teren a unor piese de costum. Toate acestea sunt de sfârşit de secol XIX. În totalitate, o încurajez pe Laura Diaconu în activitatea ei de achiziţionare şi selectare a celor mai bune piese din toată România şi va rămâne prietena muzeului“, a adăugat Maria Magiru.

 
Laura Diaconu a reuşit să facă prima expoziţie particulară în Muzeul de Artă Populară Constanţa. Cu toate că mulţi au mai încercat, Maria Magiru spune că doar ea a meritat.
 

„Vreau să vă spun că este prima expoziţie cu o colecţie particulară în muzeu. Sunt foarte mulţi care apelează şi care au impresia că au lucruri de valoare, dar, în final, constaţi că nu merită să intre într-un muzeu. Aşadar, este prima expoziţie cu o colecţie particulară, dar pe care merită să o vizionaţi, pentru a vă convinge cât de valoroase sunt piesele“, a conchis directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa.

„De suflet şi pentru suflet“



Pasiunea pentru colecţionarea de obiecte şi costume populare a apărut într-un moment de cumpănă pentru avocata Laura Diaconu. Dragostea pentru costume a apărut pe neaşteptate.
 

„Este o colecţie, aşa cum am spus întotdeauna, de suflet şi pentru suflet. De ce? Pentru că această colecţie a apărut într-un moment greu al vieţii mele, când am simţit nevoia să transform ceea ce simţeam în ceva frumos. Am fost în comuna Avram Iancu şi cu această ocazie am reuşit să înţeleg că încă se poartă astfel de costume. Mi-au plăcut foarte mult! Acela a fost momentul în care am făcut prima achiziţie. O cămaşă pe care nu o s-o vedeţi aici, dar care este o cămaşă de suflet pentru mine şi este punctul de plecare al acestei colecţii. Cămaşa respectivă face parte dintr-un costum şi din dorinţa de a crea un costum pentru ea am început să învăţ, am început să merg prin muzee, am început să înţeleg ce anume poate fi combinat cu ce anume, şi aşa s-a născut primul costum. De aici şi dragostea mea pentru costume şi de aici şi toate celelalte costume“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Laura Diaconu.

 
Aproximativ 60 de costume sunt în colecţia avocatei, care nu se opreşte aici. Laura Diaconu este hotărâtă să obţină câte un costum din fiecare zonă a ţării.
 

„Aici (n.r. în cadrul expoziţiei) sunt 17 costume, eu am cam 60 în colecţie la acest moment. Nu aş putea să vă spun exact. Nu ştiu câte piese am, pentru că am atât costume întregi, cât şi cămăşi sau alte obiecte care fac parte din portul tradiţional, dar care nu sunt parte a unui costum. Ele sunt din toate zonele ţării. Ţelul meu este de a avea câte un costum din fiecare zonă etnografică importantă a ţării şi îmi doresc cu disperare să reuşesc acest lucru, pentru că noi avem foarte multe zone etnografice. Nu am ştiut în ce mă bag în momentul în care am încercat să creez această colecţie, însă cu siguranţă o să mă ţină ocupată mult timp de acum încolo“, a adăugat Laura Diaconu.

 

Cum îmbină Laura Diaconu meseria de avocat cu pasiunea pentru costume populare? Este simplu! Tensiunile acumulate practicând profesia de avocat dispar atunci când se ocupă de colecţia sa.
 

„Latura frumoasă a meseriei mele se regăseşte şi aici. Şi, la fel, acea latură mai puţin frumoasă. Îmi lasă timp să mă ocup de ele. Pe de altă parte, tensiunile acumulate aici dispar în momentul în care mă ocup de colecţia mea, şi în felul acesta se creează un echilibru, care este foarte important şi care mă ajută să merg mai departe“, a mai spus Laura Diaconu. 

 
Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 22 mai.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii