Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balcicul fascineaza pictorii contemporani

ro

01 Sep, 2007 00:00 2051 Marime text
1188587988.jpg

Expozitia, care reuneste lucrarile a noua artisti, invita iubitorul de arta la o analiza comparativa, care se concentreaza in jurul unei teme generoase si fascinante - Balcicul

Muzeul de Arta Constanta si Elite Art Club UNESCO au vernisat, joi seara, expozitia "Pictori de azi la Balcic", editia a IV-a. Printre artistii care expun se afla si pictorul constantean Florin Ferendino. Prima sala de la parterul muzeului, care gazduieste expozitia ii este dedicata celei care a avut initiativa organizarii unei tabere la Balcic, Marilena Murariu. Artista, cu o viziune monumentala, prezinta un Balcic nocturn, bine structurat, ce se defineste prin coloritul si dramatismul abordarii. Calin Anton, adeptul contrastelor foarte puternice, surprinde frumusetea vechiului Dionysopolis in soarele amiezii, incercand sa redea, in lucrarile sale, stralucirea culorilor impregnate de lumina. Zona tatarimii este investigata de Vitalie Butescu. In lucrarile sale, se pot observa casutele care i-au fascinat pe Tonitza sau Steriadi. Potrivit criticului de arta dr. Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta, tablourile peisagistei Sanda Butiu reusesc sa transmita impresia de lirism poetic condensat. Verva si dinamismul petelor de culoare si contrastele puternice fac recognoscibile lucrarile Ioanei Craciun-Dobrescu. In lucrarile sale, constanteanul Florin Ferendino a reusit sa surprinda magistral caracteristicile tinutului scaldat de soare. Castelul si domeniul de la Balcic constituie subiectul predilect al artistului Mircea Gotia. Aceeasi atractie pentru domeniu se reflecta si in picturile Celei Neamtu, unul dintre cei mai titrati artisti decoratori. "Artista se lasa sedusa de frumusetea locului si construieste intr-o viziune decorativa, caracterizata printr-o forma de tandrete", a apreciat dr. Doina Pauleanu. Costin Neamtu reuseste sa-si personalizeze lucrarile prin viziunea sa monumentala, care incearca sa surprinda formele in armonia lor.

Proiectul continua traditia interbelica

Potrivit Mihaelei Dragomir, presedintele Elite Art Club UNESCO, in drum spre Capitala, era imposibil ca expozitia sa nu se fi oprit la Muzeul de Arta din Constanta. Si cum in perioada interbelica nu exista expozitie de pictura fara Balcic, initiatorii ambitiosului proiect s-au gandit sa nu existe an fara o tabara in acest loc. Initiat in 2004 de catre Asociatia Elite Art Club UNESCO si artista Marilena Murariu, proiectul vizeaza dezvoltarea de ansamblu a mediului artistic romanesc, sprijinirea tinerilor artisti de valoare, precum si a celor deja consacrati. Obiectivul general il constituie reinvierea spiritului Balcicului in pictura romaneasca. Ideea de a organiza o tabara de creatie a aparut in primavara lui 2004, atunci cand Marilena Murariu a descoperit in peisajul locului repere ale scolii de pictura romanesti. De atunci, ca altadata, odata cu venirea toamnei, pictorii care s-au inspirat din frumusetea locului exotic scaldat de soare isi expun lucrarile in tara. In noiembrie, la Bucuresti vor fi vernisate expozitiile studentilor si masteranzilor, precum si a elevilor de la Nicolae Tonitza. Expozitia "Pictori de azi, la Balcic" va fi deschisa pana pe 20 septembrie, intre orele 09.00 si 20.00.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii