Biblioteca Județeană Constanța organizează o expoziție pentru evidențierea personalității lui Ioan N. Roman (FOTO)
Biblioteca Județeană Constanța organizează o expoziție pentru evidențierea personalității lui Ioan N. Roman
11 Feb, 2025 15:10
ZIUA de Constanta
236
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța aduce în atenția publicului o expoziție al cărei scop este evidențierea personalității lui Ioan N. Roman cu viața social-politică a Dobrogei din perioada desfășurării activității sale.
Ziarul „Dacia” era un cotidian cu ultimele știri din țară și străinătate. A apărut în Constanța, în perioada 1 iulie 1915 - 28 octombrie 1944, la Tipografia „Vulcan”. La momentul apariției sale, conducerea era asigurată de un director, Constantin Irimescu, iar sediul redacției se afla pe str. Petru Rareș nr. 1, Constanța. Au apărut 3.402 de numere, cu un total de 7.576 de pagini. Au fost ani în care au apărut peste 200 de numere. „Dacia” a reprezentat unul dintre cele trei mari cotidiene ale Dobrogei (celelalte fiind „Marea Neagră” și „Dobrogea Jună”).
Timp de aproape 30 de ani a abordat problemele cele mai importante ale provinciei transdunărene și, în special, pe cele ale orașului Constanța. El apare în continuarea ziarului constănțean „România Mare”, în al cărui ultim număr, nr. 5, din 28 iunie 1915, se publică articolul „O lămurire”, care precizează tocmai această continuitate.
Pe parcursul apariției sale, „Dacia” a tratat teme importante: problema bazei navale la Constanța și construirea unui canal între Dunăre și Marea Neagră; problema despăgubirilor de război, alimentarea cu apă a orașului Constanța și aprovizionarea cu pâine a acestuia; regimul porto-franco al portului Constanța; problema bursei de navluri; problemele muncitorilor din portul Constanța și chestiunea naufragiilor vaselor comerciale românești; campania pentru deschiderea unei burse de muncă în portul Constanța; dezvoltarea portului Constanța; susținerea necesității redeschiderii Cazinoului Comunal; descrierea serbărilor semicentenarului Dobrogei; prezentarea conflictelor muncitorești din portul Constanța; organizarea unei zone libere în porturile Constanța și Sulina; emigrarea turcilor din Dobrogea și problema șomajului la Constanța. Ziarul abordează chestiunea înarmării navale a României și necesitatea deschiderii Cazinoului Comunal; concesionarea silozurilor din portul Constanța; lupta împotriva desfrâului, precum și necesitatea organizării Camerei de Muncă la Constanța.
„Dacia” publică poezii ale unor autori, precum: N. I. Butucescu, V. Canarache, El. Cristea, J. Demo, A. Dratski, A. Dumitrescu, D. Măgura, R. Mugur, N. Nenov, Grigore Sălceanu, D. Sandu, Tr. Stănescu, N. Teodorescu, Al. St. Vernescu, D. Zahariade.
Citește și:
Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța intră în proces de reabilitare. Municipalitatea a emis autorizația de construire
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii