Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană Constanța prezintă o descoperire rară. „Ați văzut vreodată?“ (FOTO)

ro

19 Oct, 2024 15:24 163 Marime text

Ați văzut vreodată o hartă pe mătase, tocmai din 1952?!- este începutul unei postări pe pagina de socialziare Bibliotecii Județeane Constanța

Ajutorul militarilor de pe front, numite și „hărți de evadare”, ele au fost folosite, în cel de al doilea război mondial, mai ales de militarii luați prizonieri.
Puteau fi ușor ascunse în căptușeala uniformelor, în guler, în pachetul de țigări sau încălţăminte, depistate cu greu la inspecţii sau percheziții corporale. Hărţile de mătase foloseau la filtrarea apei, la susținerea unui braț rănit, la efectuarea unui bandaj și chiar la suflatul nasului.

Cernelurile erau rezistente la apă, materialul era mai dur decât hârtia, nu se rupea sau dizolva în apă şi era suficient de uşor pentru ca, împachetat, să poată fi ascuns oriunde. Un alt atribut important pentru un prizonier în căutarea evadării era că, împăturite, stocate sau desfăşurate pentru studiu, hărţile de mătase nu făceau zgomot, se mai arată în conținutul postării. 
Sursa foto: Facebook/Biblioteca Județeană Constanța
Actualizate și reeditate de Departamentului de Război, hărțile de mătase au fost folosite și în timpul Războiului Rece.

În imagine vedeți harta pe mătase „Europe. București [Bucharest], Revised and reproduced by O.S. [Ordnance Survey]”, scara 1:1.000.000. Ea a fost achiziționată de Biblioteca Județeană Constanța în anul 2019 de la un anticariat din București, cu prețul de 250 de lei.


Citește și:

Ședință CJ ConstanțaBiblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța solicită rectificarea bugetului pentru anul 2024 (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii