Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:38 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană „I.N Roman” Constanța, alături de elevi de la trei licee, organizează un eveniment în memoria Ninei Cassian

ro

22 Nov, 2024 10:06 942 Marime text
Afișul evenimentului. Foto: Biblioteca Județeană „Constanța”

Miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 11.00, la sala „Liliana Lazia”, etajul II, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța invită publicul la Clubul de Lectură, Lirica Ninei Cassian.
 
La eveniment participă elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” (profesor coordonator Mariana Deacu), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (coordonator director Bianca Virginia Ibadula) și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (coordonator director adjunct Janetta Bărăitaru).
 
„Elevii invitați vor recita câte un poem favorit din lirica Ninei Cassian și vor evoca parcursul literar și biografic al autoarei. Coordonatori din partea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța: Amelia Stănescu și Ionel Alexe. Participanții la eveniment vor avea, de asemenea, ocazia să admire vitrina expozițională cu opera Ninei Cassian amplasată în holul de la parter al Bibliotecii”, transmite Biblioteca.
 
Anul 2024 marchează 100 de ani de la nașterea poetei, eseistei și traducătoarei Nina Cassian. Renée Annie Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galați, într-o familie de origine evreiască. Publică peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză, și inventează o nouă limbă poetică, limba spargă. I se decernează în 1969 Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Frecventează cercuri intelectuale de stânga și intră la vârsta de 16 ani în organizația Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate, visând „să mântui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc.” În paralel, primele încercări literare sunt generos încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânăra poetă. În perioada 1947-1948 a fost redactor la revista „Rampa”. Din 1949 a fost redactor la revista „Urzica” și profesoară la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”.

Debutează editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1”. A scris și literatură pentru copii, atrasă fiind de posibilitățile estetice ale evadării în fantezie și candoare, precum și două volume de „proză subiectivă”, la persoana întâi. Realizează traduceri din Shakespeare, Bertold Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan.

În ultimii 30 de ani ai vieții, poeta Nina Cassian a trăit la New York. În anul 1994 i se decernează „Leul literar” de către New York Library. Editura americană Norton îi propune editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works, o performanță pentru o poetă sosită din Estul Europei.
 
Citește și:

„1000 de zile de la războiul din Ucraina”, eveniment la Biblioteca Județeană Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii