Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ poartă haine „de sezon“. Imagini inedite cu „doamna“ din holul central (galerie foto+video)
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ poartă haine „de sezon“. Imagini inedite cu „doamna“ din holul
09 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3704
Marime text
- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ a intrat în spiritul sărbătorilor de iarnă.
- Ce a pregătit colectivul bibliotecii pentru restul lunii decembrie.
Colectivul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ s-a pregătit așa cum a putut mai bine pentru a întâmpina sărbătorile de iarnă. „Doamna“ din holul central a devenit o mică vedetă, căci, adesea își schimbă ținuta după cum e.. vremea!
De câteva zile, bibliotecarii s-au adunat în hol și i-au schimbat veșmintele „colegei“ înțepenite, iar mai apoi au împodobit bradul.
Chiar dacă regulile stricte ale pandemiei încurcă desfășurarea evenimentelor culturale care au loc adesea la bibliotecă, virusul nu i-a împiedicat să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă. Momentul a fost de-o veselie aparte. S-au pozat, s-au distrat, iar acum îl așteaptă pe Moș Crăciun.
Iată că, printre globulețe și betea, Biblioteca ne anunță programul său pentru restul lunii decembrie.
01 - 24 decembrie
Expoziția cu titlul „România în sărbătoare. 1 Decembrie – Ziua Națională a României“.
Expoziția se află în holul central al instituției și va fi accesibilă pe tot parcursul lunii decembrie 2021. Organizată de bibliograf dr. Angela-Anca Dobre din cadrul Biroului Documentare Bibliografică Dobrogeană, ea grupează volume din colecțiile biblioteci care pun în valoare etapele realizării României Mari, la 1 Decembrie 1918.
La 1 Decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România pe care au votat-o, în unanimitate, toți participanții. Unirea Transilvaniei cu România a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România - 27 martie 1918 și Unirea Bucovinei cu România - 28 noiembrie 1918. Se împlinea astfel dezideratul secular al tuturor românilor, Unirea. 1 Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în 1990. Anterior, Ziua Națională a României s-a sărbătorit la 10 Mai și, în timpul regimului comunist, la 23 August.
29 noiembrie- 05 decembrie 2021
„1 Decembrie: Marea Unire - Ziua Națională a României“, expoziție virtuală care conține peste 30 de înregistrări de cărți din colecțiile bibliotecii. Adresa la care expoziția poate fi accesată: https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac
7, 8, 9 decembrie Poezii în lectura bibliotecarilor - 3 montaje în 3 zile, astfel:
(a) Decembrie în poezie – 7 decembrie
Vis de decembrie - Ion Brad
Decembrie, luna cu ochi de zăpadă - Anne-Marie Bejliu
Decembre - George Bacovia
Steluțe în genele ei – Mircea Cărtărescu
Undrea - Ion Pillat
Decembre - Emile Verhaeren
Drum în iarnă [decembre, ca un paradis] – Tudor Arghezi
(b) Poezii despre iarnă – 8 decembrie
Iarna stelele – Ana Blandiana
Popas în pădure într-o seară cu ninsoare – Robert Frost
Iarnă – Radu Gyr
Iarna la Olănești – Ion Caraion
Iarna cu tine – Mircea Cărtărescu
Baba iarna intră-n sat… – Otilia Cazimir
De vorbă cu iarna – Ion Minulescu
Zi de iarnă – Alexandru Macedonski
(c) Poezii despre Crăciun – 9 decembrie
Crăciunul copiilor – Octavian Goga
Elegie de Crăciun – Radu Gyr
Colinde, colinde – Mihai Eminescu
Cu Dumnezeu la masă – Mariana Dobrin
Je serai Père Noël – Corinne Albaut
Santa and the Reindeer – Shel Silverstein
Christmas Dog – Shel Silverstein
Santa Claus – anonim (am.)
Citesc: Ruxandra Hondrea, Doina Moșoiu, Marilena Alexiu, Ionuț Druche, Ionel Alexe, Angelo Mitchievici
13, 14, 15, 16, 17 decembrie II. Povești de Crăciun în lectura bibliotecarilor - 5 povești în 5 zile:
decembrie. Citesc: Ruxandra Hondrea, Doina Moșoiu, Marilena Alexiu, Ionuț Druche, Ionel Alexe. („Crăciun pisicesc” de Mihai Vasilescu, ”Fetița cu chibrituri” Hans Christian Andersen, „Prințul fericit” Oscar Wilde
22 decembrie
Omul de zăpadă – mică expunere. Coordonator: Ionel Alexe.
20-24 decembrie.
Decorăm, împodobim Sărbătoarea o vestim!
Atelier on-line de decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă având ca scop dezvoltarea creativității și a simțului estetic. Bibliotecarii se vor filma în timp ce realizează decorațiunile, filmulețele vor evidenția activitatea atelierelor, iar pe fundal se vor citi povești. Filmulețele vor fi postate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județeane Constanța. Cu participarea bibliotecarilor: Brătulescu Eliza, Didea Adrian, Didea Irina, Dinică Manuela, Hondrea Ruxandra, Meiroșu Georgica, Mihăilă Georgiana, Moșoiu Doina, Puzdre Laura, Simion Felicia, Sinca Marilena, Stoica Roxana, Vlad Lucica, Gârbăcea Lenuța.
6- 23 decembrie
Pune aripi cărților! Fii înger de Crăciun! Campanie de strângere cărți/ jucării noi pentru copiii la care Moș Crăciun își trimite spiridușii. Participanții care doresc pot lăsa un mesaj, un gând, o urare în cartea donată.
Bucuria implicării poate fi transmisă pe pagina de facebook a bibliotecii de fiecare participant în parte (o fotografie, un mesaj, un filmuleț). Cărțile/ jucăriile vor fi expuse în holul bibliotecii. Campania durează două săptămâni, iar darurile vor fi oferite copiilor din comunitățile fără biblioteci locale, pe data de 24 decembrie.
Locul de desfăşurare: holul de la intrarea în bibliotecă, Public țintă: 1-14 ani
29 noiembrie- 05 decembrie
„1 Decembrie: Marea Unire - Ziua Națională a României”, expoziție virtuală care conține peste 30 de înregistrări de cărți din colecțiile bibliotecii. Adresa la care expoziția poate fi accesată:https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac
Evenimente desfășurate pe întreg parcursul lunii decembrie :
Constanța veche din ziare și reviste
Presa veche dobrogeană reprezintă o sursă importantă de documentare cu privire ținutul dintre Dunăre și Mare, despre felul în care de desfășura viața economică, socială și culturală, despre modul în care oamenii gândeau timpul în care trăiau. Vom aduce în atenția publicului, în luna decembrie, o serie de articole din ziare și reviste vechi constănțene, spre informare și redescoperire a universului dobrogean.
Biblioteca Județeană – o istorie în imagini
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța împlinește 90 de ani de existență și acesta este prilejul de a aduce în fața comunității constănțene documente privitoare la istoricul instituției, din perspectiva imaginii existente în presă, de-a lungul timpului. Articolele fac parte din mapele documentare existente în cadrul compartimentului Săli de lectură.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Biblioteca Județeană Constanța împlinește anul acesta 90 de ani. Se pregătește un volum aniversar (galerie foto)
LIVE-TEXT: Evenimentul „Biblioteca vie“, organizat la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii