Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din Constanța a primit hramul după patronul spiritual al Zilei Marinei în anul 1906

ro

15 Aug, 2017 09:57 9408 Marime text
În anul 1906 orașul Constanța se întindea până în zona străzii Ștefan cel Mare, nu cu mult mai departe față de orașul antic Tomis și de Centrul Vechi al Constanței de astăzi. Pe vremea aceea în oraș exista doar o biserică ortodoxă românească, și anume biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, astăzi catedrală arhiepiscopală.

Unul din slujitorii ei, preotul Nicolae Paveliu, a sesizat că fostul Kustenge (numele turcesc al Constanței) se extinde și cu binecuvântarea episcopului Pimen al Dunării de Jos a început demersurile de strângere de fonduri pentru ridicarea unei noi biserici în partea nouă a orașului.
 
Pentru a crea o unitate între biserica ce urma a fi construită, creștinii ortodocși din Constanța și tradițiile locale, preotul Nicolae Paveliu îi cere binecuvântare episcopului Dunării de Jos pentru a pune noua biserică sub patronajul spiritual al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului:

„Cu ocaziunea punerii temeliei sfântului nostru locaş de biserică, urmează să se aleagă hramul acestui sfânt aşezământ. În vederea aceasta, ne-am gândit să legăm prăznuirea bisericii de unele tradiţii locale, pentru ca sărbătorile din viitor să facă parte mai intim din tradiţiile populaţiei noastre. Astfel, Marina noastră are ca patron „Adormirea Maicii Domnului”, la 15 august, când în Constanţa se fac serbări la care iau parte toate vasele din port şi când oraşul se împodobeşte şi prăznuieşte. Ţinând seama de faptul acesta, ne-am gândit că ar fi bine să se stabilească hramul noii biserici care se clădeşte la Constanţa: „Adormirea Maicii Domnului”. Am uni cu chipul acesta două sărbători pe care oraşul le-ar prăznui odată şi cu toată cinstea tradiţională. Aducându-vă aceasta la Înaltpreacucernicia Voastră cunoştinţă, vă rugăm să ne spuneţi dacă aprobaţi alegerea acestui hram”.

 
Prin adresa nr. 1467 din 31 iulie 1906, episcopul Pimen al Dunării de Jos a încuviinţat această îniţiativă:
 

„La adresa Domniei Voastre nr. 3414 a.c., avem onoarea a vă răspunde: cu plăcere consimţim la propunerea ce ne faceţi ca hramul bisericii proiectate a se construi din nou, în urbea Constanţa, să fie sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.

 
Biserica „Adormirea Maicii Domnului I” situată pe str. Ion Lahovari nr. 18, a fost sfințită în anul 1911 și, deși astăzi este una din cele mai reprezentative biserici din Constanța, vicisitudinile vremii (războaiele mondiale și perioada comunistă) au făcut ca cele două sărbători ale orașului, hramul bisericii și Ziua Marinei, să nu fie sărbătorite împreună.
 
Pe 15 august 1902 s-a serbat pentru prima oară Ziua Marinei în portul Constanța la bordul crucişătorului „Elisabeta”, în prezența ministrului de război Dimitrie Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. Ceremonialul militar şi religios de dimineață a fost urmat de regate, jocuri marinăreşti şi o serată veneţiană, organizate cu concursul primăriei.
 
Preotul Nicolae Paveliu este și ctitorul bisericii „Sfântul Gheorghe” din Constanța. A murit pe 11 februarie 1929 și este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.

Sursa: tomisulortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gigi 22 Aug, 2019 02:32 Candva preotii erau preoti in biserica asta, acum...