„Caietele restaurării 2021“, de Elena Murariu Despre problemele de pe șantierul arheologic. Atunci când nu depinde doar de tine (galerie foto)
„Caietele restaurării 2021“, de Elena Murariu: Despre problemele de pe șantierul arheologic. Atunci când
23 Nov, 2021 16:53
ZIUA de Constanta
3001
Marime text
- Când vine vorba despre șantierele arheologice, conservarea-restaurare monumentelor, a vestigiilor devine o sarcină complicată.
Elena Murariu, unul dintre cei mai cunoscuți pictori și iconari români contemporani s-a făcut remarcată pentru contribuțiile sale ca artist plastic și restaurator de pictură murală.
Pentru iubitorii de istorie și nu numai, autoarea a conceput „Caietele restaurării 2021“ prin care aduce în ochii tuturor lucrurile dureroase din spatele muncii de restaurator.
„Pe Elena Murariu o cunoaștem prin arta sa, de la expozițiile impresionante, prin albumele de lucrări minuțios realizate.
Dar pe Elena Murariu o cunoaștem, sau am cunoscut-o poate prima dată, la monumente - pe șantierele de restaurare a picturilor murale.
Zeci de ani puși în slujba restaurării patrimoniului cu dedicare și perseverență!
Orice șantier de restaurare îl începi cu bucurie și încredere. Poți salva și pune în valoare un monument sau o operă unică. Pe măsură ce lucrările avansează, ajungi să cunoști fiecare părticică a monumentului la care lucrezi. Îi cunoști istoria, poveștile, descoperi detalii neștiute care îl fac și mai prețios. Îl respecți și lucrezi cu dăruire și pricepere pentru a fi bine conservat și pus în valoare.
Dar brusc șantierul se oprește. Faci tot ce poți ca “pacientul” să fie pus la adăpost. Depinde oare doar de tine?
„Lucrarea tratează principalele probleme cu care s-a confruntat autoarea în perioada 2008-2011, pe parcursul lucrărilor de conservare-restaurare ale picturii murale din cripta-martyrion a bazilicii episcopale de la Halmyris, cetate antică aflată pe teritoriul comunei Murighiol, judeţul Tulcea. Este precizat contextul istoric al cetăţii Halmyris, aceasta fiind ultimul bastion al limesului dunărean al Imperiului Roman în extremitatea nord-estică a provinciilor Moesia Inferior şi Scythia Minor, bazilica episcopală din cetate adăpostind moaştele sfinţilor Epictet şi Astion.“, se arată într-o postare pe contul de facebook Art Conservation Support – ACS.
Elena Murariu a pregătit pentru publicul larg „Martyrionul de la Halmyris, un șantier de restaurare întrerupt“ în Caietele restaurarii 2021, Editura ACS, pp. 24-43. Evenimentul de lansare are loc pe data de 2 decembrie, ora 18.30, online, în direct pe pagina de Facebook Art Conservation Support – ACS.
Cine este Elena Murariu
Elena Murariu s-a născut la 29 iunie 1963 în comuna Zvoriștea, județul Suceava. Începe studiile de arte plastice la vârsta de 10 ani, urmând Școala de Muzică și Arte Plastice din Botoșani. Își continuă studiile liceale, tot în domeniul artistic, la liceul de arte plastice „Octav Băncila“ din Iași.Studiile universitare le absolvă in anul 1987 la Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti, secția artă monumentală - restaurare. Aici i-a avut ca profesori pe: Ion Stende, pentru disciplinele desen și culoare, și pe Dan Mohanu la restaurare.
Înca din timpul facultatii se implică în lucrări de restaurare pe șantierele prosfesorilor săi. Își continuă pregătirea în domeniul restaurării, urmând în anul 1994 „Cursul de conservare pictură murală“ MPC'94 - ICCROM la Roma.
Primele participări în expoziții de grup le-a avut cu lucrări de grafică, imediat ce a terminat facultatea. Dupa un deceniu în care se dedică aproape exclusiv restaurării, începând cu anul 2001, revine pe simeze prezentând constant în expoziții, personale sau de grup, lucrari de grafică si pictură influențate de lucrarile de artă bizantină pe care le restaurează, precum si icoane.
Cel mai important proiect artistic al Elenei Murariu este cel închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, proiect prezentat în albumul „Constantin Brâncoveanu, Puterea Viziunii“ și în filmul documentar „Puterea viziunii“ realizat de Marilena Rotaru.
Sursa foto: Facebbok/ Art Conservation Support – ACS.
Citește și:
#Dobrogea 143 – De la grecii din Milet la generația Milleanials: Halmyris – cetatea unde au fost martirizați sfinții Epictet și Astion(galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii