Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 31 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caravana Creștină – Turneul de Muzică Bizantină ajunge la Constanța

ro

31 Oct, 2024 16:32 273 Marime text
  • Ai ascultat muzică psaltică și nu ai înțeles de ce starea ta sufletească se schimbă în bine? Vino să asculți această muzică în tandem cu un cuvânt despre mărturisirea de credință.
 
Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța găzduiește Caravana muzicii bizantine. Evenimentul va avea loc mrți, 5 noiembrie 2024, de la ora 18.00,i va fi deschis de reprezentanți ai administrației locale și va primi binecuvântarea IPS Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului.
 
Pe scenă va evolua Grupul Psaltic "Sf. Vasile cel Mare” condus de dirijor arhidiacon Marian Bostan, alături de una dintre cele mai importante voci bizantine din Grecia, Nektaria Karantzi. Împreună vor interpreta muzică tradițională bizantină, iar Tronos Junior și Delia Papazicu vor aduce pe scenă, glasul cristalin al celor mici, toate acestea întregite de un cuvânt despre mărturisirea de credință susținut de Dan PURIC
 
Evenimentul este prezentat de Daniel Buzdugan. Prin această manifestare organizatorii își doresc să aducă înaintea susținătorilor și iubitorilor de muzică bizantină realizarea filmul “Sounds of Byzantium”. Fondurile provenite din vânzarea biletelor și donații vor fi direcționate de Asociața Culturală “Armonia lu’mina” către acest act de cultură și spiritualitate care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline, inclusiv artă, știință și terapie. Fragmente din acest film vor fi difuzate și în seara de marți, 5 noiembrie.
 
“Caravana Creștină” este mai mult decât un turneu muzical. Este o oportunitate de a inspira, educa și conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual.
 
Asociația Culturală “Armonia lumina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Proiectul principal - producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj “Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.

 
 Grupul Psaltic Sf. Vasile cel Mare



Grupul Psaltic “Sf. Vasile cel Mare” a luat ființă cu Binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în toamna anului 2009, sub coordonarea profesorului de muzică psaltică Marian Bostan. În cei 15 ani de activitate, corul a evoluat atât pe scenă cât și în anvonul bisericilor din țară și în străinătate, câștigând premii importante, printre care medalia de aur pe 27 octombrie 2017, la cea de-a 10-a ediție a Festivalului-Concurs-National “Lăudați pe Domnul”. Actualmente, pe lângă participarea la evenimente culturale, corul dă răspunsurile la strana mănăstirii Văcăreștii Noi, loc. Lumina, jud. Constanța.

Nektaria Karantzi

Este una dintre cele mai importante voci feminine din muzica bizantină internațională. Concertele ei s-au bucurat de succes în toată Europa, cu spectacole dedicate exclusiv cântării bizantine, tradiției muzicale antice mediteraneene și muzică religioasă sacră, cântată în diferite limbi, inclusiv aramaica, limba vorbită de Isus Hristos. În ultimii ani, multe femei și fete tinere au fost atrase de muzica bizantină, inspirate de muzica și cariera ei. Ea este fondatoarea Asociației în Muzica Bizantină Worldwide și președintele Orchestrei Simfonice Metropolitane din Atena, care își desfășoară activitatea sub auspiciile Preafericitului leronymos al II-lea, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Greci. Pe lângă toate acestea, Nektaria a studiat dreptul, a urmat studii postuniversitare în drept penal, criminalistică, legislație bisericească și doctor în drept.

Dan Puric
 
Este unul din cei mai citiți autori români contemporani. Dan Puric s-a remarcat pe scena teatrului românesc ca actor și regizor de teatru, însă este și un remarcabil eseist.


Tronos Junior

Tronos Junior este grupul psaltic de copii al Patriarhiei Române și a fost înființat în ianuarie 2023 la Parohia Foișorul Mavrocordaților” de Arhidiacon Mihail Bucă împreună cu coordonatorul proiectului, Ioan Balaban. Zeci de copiii vor cânta muzică bisericească și va vor aduce în inima bucuria cuvintelor sfinte.

Delia Papazicu

Este o stea în devenire, care anul acesta a cucerit inimile juraților în mai puțîn de 3 minute la “Românii Au Talent”. Delia a apărut în câteva filme importante și în prezent este prezentator al emisiunii "Micul Creștin" de la Trinitas Tv.

„Vă invit să vă alăturați acestei caravane creștine, unde muzica bizantină este privită nu doar ca o formă artistică, ci ca un vehicul sacru pentru rugăciune, meditație și comuniune spirituală, pentru a evidenția legătura dintre muzica bizantină și practica spirituală a Bisericii Ortodoxe. „Să pornim împreună într-o călătorie a muzicii bizantine. Căci dacă suntem împreună, credința noastră crește.” Mina Cristiana, Președinte al Asociației Culturale” Armonia lu’mina”


Despre muzica bizantină

Fie că o numim muzică bizantină, muzică psaltică sau muzică psaltică, aceasta este întâlnită uniform pe întreg spatiul geografic ortodox din Constantinopol în Balcani, Orientul mijlociu, Africa și pe alocuri în spațiul rusesc.

Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa, în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. În Biserica Ortodoxă actuală, mai multe biserici folosesc cântarea bizantină ca prima tradiţie liturgică, printre acestea fiind cele din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, România, Serbia, Grecia şi Cipru.” 

„Este cu adevărat remarcabil și demn de laudă faptul că oameni laici, precum Mina Cristiana, dedică timp și efort pentru a explora și a prezenta această formă de artă sacrală. Prin asemenea inițiative, muzica bizantină, o comoară a patrimoniului cultural și spiritual, este adusă mai aproape de inimile și conștiințele oamenilor contemporani.”, a spus  Protopsaltul Patriarhiei Române, Arhiadiacon Mihail Bucă, Dirijorul Corului psaltic al Catedralei Patriarhale Române, Tronos.


Titlul Caravana Creștină a fost inspirat după canalul de filme creștine Caravana Cinematografică, simbolizând o călătorie a credinței și unității. Acest turneu care străbate România aduce împreună psalți și coruri psaltice din mai multe țări, creând o conexiune spirituală prin muzică și artă. Vocile lor creează o legătură între diferite culturi, unind oamenii într-o experiență comună de credință.  

Citește și: 

Concert de muzică bizantină, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii