Careul Artelor „Amfora” Constanța prezintă expoziția ”Între cer și Pământ” la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)
Careul Artelor „Amfora” Constanța prezintă expoziția ”Între cer și Pământ” la Muzeul Național al
15 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3673
Marime text
- Expoziție de pictură la Muzeul Național al Marinei Române Constanța.
- Mulți dintre artiști au abordat tema conflictului dintre Rusia și Ucraina.
În sala "Clio "poate fi vizionată expoziția "Între cer și pământ " a artiștilor din cadrul Careului Artelor „Amfora” Constanța.
Expoziția a fost organizată de președintele Careului Artelor Amfora Constanța, Nynna Vizireanu și vernisată de graficianul Nastase Leonte.
Vernisajul expoziției a avut loc în data de 13 aprilie. Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă și frumos până pe data de 2 mai 2022.
Pe simeze se regăsesc lucrările a 26 de artiști plastici ai Careului, punându-și fiecare amprenta artistică.
Celebrul caricaturist Leonte Năstase a transmis câteva impresii despre expoziție.
„Tema expoziției este „Între cer și pământ”. Este o temă generoasă, pe care un artist plastic îl mobilizează și îi dă o largă posibilitate de abordări plastic, în sensul că aici ne petrecem existența, între cer și pământ. Aici ni se întâmplă și lucruri extraordinare și cele mai puțin plăcute, explică artistul.”
Una dintre temele abordate este cea a creștinismului, în contextul Sărbătorilor Pascale.
Tocmai legate de această idee, între cer și pământ, trăim niște evenimente contradictorii frumoase și unele mai puțin frumoase. Artiștii noștri au abordat fiecare după percepție cele două aspecte.
Unii au abordat frumusețea primăverii pe care o așteptă,alții au abordat ideea aceasta a religiei ortodoxe și a creștinismului, ideea Paștelui. Care apare în foarte multe din lucrări.
La doamna Nynna Vizireanu am remarcat portretul cu Hristos, plin de pietate, plin de suflare mistică. Simțim toate aceste mesaje și este marcantă privirea Mântuitorului care te fascinează și parcă îți dă sfaturi evlavioase.
O lucrare de excepție a lui Ilie Josan, reușește să pună în perspectivă, să creeze o dimensiune a mirificului: peisajul specific Românesc de Deltă, iar la orizont o biserică creștină.
Tot remarcabil se prezintă și Hagi Andreea, o tânără care prezintă chiar și o compoziție plastic figurativă”, spune graficianul.
Mulți dintre artiști au abordat tema conflictului dintre Rusia și Ucraina.
”Mai nou, dar nu de neașteptat și această temă a conflictului de lângă la granița noastră între Rusia și Ucraina. Mulți au abordat această criză umanitară criză, criză morală, criză politică. prin imagini care ne-au mobilizat într-un fel și au fixat un eveniment între cer și pământ.
Domnul Caraiman Gheorghe realizează acea lucrare la zi. Pe el, această tematică, între cer și pământ, l-a fascinat soarta copiilor rămași orfani în urma acestui conflict armat și merge mai departe, realizând un portret chiar după o fotografie care a făcut furori pe micul ecran, iar el reușește să picteze acel chip nevinovat. Lacrimile, și parcă întrebările acelea diperate: de ce se îmtâmplă toate astea.
Rață Vasile are o simbolistică clară în sensul că imaginea lui cuprinde sârmă ghimpată, cuprinde un corb, un Orizont în care nu vedem decât schelete.
Valentin Popa are o lucrare simbolistică, cu maci în floare. Realizează sau pictează o mitralieră în acțiune. La orizont vedem ruinele unui oraș. Lucrarea trece trece de la un peisaj pastoral la o dramă planetară.
La Mirabela Cojocaru se observă un peisaj de vacanță, iar în a doua lucrare un cer maritim brăzdat de avioane de luptă”, explică Leonte Năstase.
Ca tehnici de exprimare găsim și goblenuri, lucrări realizate cu multă migală.
„Niște compoziții și niște rezultate a unei trude specific, muncă la milimetru. Artistele sunt patru la număr: Spiridonica Coca, Ecaterina Topor, Tina Milea și Enache Marcela. Toate demonstrează o dragoste pentru goblenuri. Nu are cum să nu te fascineze această migală”, mai spune graficianul.
Leonte Năstase spune că în cadrul Careului este o luptă colegială de autodepășire.
”Este o luptă colegială aici de autodepășire și de prezentare a fiecăruia în cea mai bună ipostază. Această frământare sigur a scos în evidență pe fiecare expozant în parte.
Îi remarcăm ca acuareliști deosebiți pe Cornelia și Leonid Cărpuș. Niște maesștri ai acurelei, reușesc să dea savoare acestei tehnici. O remarcăm și pe doamna Felicia Ion, cu niște vederi panoramice ale orașului Constanța, cu un unghi în care apar câteva clădiri emblematice din orașul Constanța (Palatul Șuțu, muzeul de arheologie) și în general atmosfera Portului Tomis.
Vasilica Stamate vine cu compoziții figurative. Mi-e clar, și ea, pe lângă compoziția în sine plastică, vine cu o poveste,un mesaj, o metaforă.O imagine pastorală, cu un atelaj agricol, dar pe fundal apare un cer simbolic, metaforic.Această simbioză clară între natură și facture umană arată relația dintre cer și pământ.
Cristian Mirică pare a fi un artist complet și complex, cu o formula cromatică foarte personală.
Enache Lucia vine cu o compoziție decorative impecabil realizată. La fel, Buzdugan Ghiulsen cu picturi cu natura statică, care prin poziționarea lor capătă acea factură simbolică. O fereastră care ne duce privirea în afară și afară vedem o primăvara încolțind în toate formele ei. Zăpada se topește și muguri apar în peisaj.
Magdalena Dogaru prezintă o formulă cubistă, minimalista a formei plastice, dar unde cromatica este dominantă.
Isabela Boantă are lucrări cu multă simbolistică, metafore pictate. Trebuie să ți le decripteze chiar autorul, în sensul că a făcut diverse relații, dar am convigerea că autoarea a avut la bază o documentare. Per ansamblu, lucrările ei, pe lângă mesajul estetic pe care îl transmite, are în spate o poveste pe care mulți dintre noi am dori să o știm în amănunt.
Camelia Dediu, un mesaj cu o simbolistică, ceața, nori, vârfurile munților care ies ca niște săgeți din aceatsă ceață generală, e clar că ne duce cu gândul la acea luptă a vieții în care izbânda o realizăm printr-o străpungere a lucrurilor care ne plac mai puțin, dar viața ni le scoate în întâmpinare. ”, spune Leonte Năstase.
Fiecare artist s-a exprimat prin ceea ce a simțit mai aproape de sufletul lui
„Revenind la formulă plastică a expoziției, avem lucrări de pictură, lucrări decorative, avem goblenuri și tapiserii, pictură clasică. Aproape toate genurile. Fiecare s-a exprimat prin ceea ce a simțit mai aproape de sufletul lui”, a concluzionat graficianul Leonte Năstase.
Nynna Vizireanu, președintele Careului Amfora, a transmis felicitări tuturor artiștilor și a mulțumit gazdelor expoziției.
Mai multe imagini în galeria foto.
Citește și:
Careul Artelor „Amfora" Constanța. Expoziție de pictură la Muzeul Național al Marinei Române (galerie foto)
Careul Artelor „Amfora" Constanța Expoziția „Salonul de Iarnă" la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii