Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castigatorii din culise ai Olimpiadei de muzica

ro

24 Mar, 2008 00:00 1610 Marime text
1206300904.jpg

Fara sa figureze in graficul ministerului, faza zonala a fost, totusi, organizata * Participantii au fost nevoiti sa achite o taxa de inscriere, in conditiile in care accesul la olimpiada este gratuit * In plus, exista voci care spun ca olimpiada este un prilej de a elimina participantii incomozi

In perioada 21 - 23 martie, Colegiul National de Arte Regina Maria a organizat faza zonala a Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentala pentru clasele III - VIII. Insa, in acest an, etapa zonala nu figureaza in graficul din 15 ianuarie 2008, cu numarul 24540, aprobat de oficialii Ministerului si facut public conform legii. In grafic sunt inscrise doar doua etape: cea locala, din martie, si cea din aprilie, care se va desfasura la Cluj. Etapa zonala nu era prevazuta pentru acest an, fiind eliminata. In ultimul regulament de organizare a olimpiadei la aceasta disciplina, elaborat in 2004, de catre minister, in care este prevazuta etapa zonala, se specifica clar ca organizarea concursului se face pe baza calendarului aprobat de minister, prin Directia Generala pentru Invatamant Preuniversitar. Potrivit inspectorului de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Adrian Braescu, desi aceasta etapa nu a fost trecuta in graficul elaborat de minister - care este un document oficial -, exista o nota trimisa in teritoriu care corecteaza omisiunea, adica o "anexa" la un act oficial.

Taxa de participare

Ceea ce nu stia responsabilul este faptul ca participarea la aceasta competitie a fost conditionata de achitarea unei taxe, in valoare de 50 de lei. Acest lucru s-a petrecut in conditiile in care participarea la o olimpiada care are girul ministerului ar trebui sa fie gratuita. Insa, avand in vedere ca acest concurs nu este trecut in graficul aprobat de minister, este normal sa nu beneficieze de finantare. Dar inspectorii s-au gandit si la acest lucru. Potrivit inspectorului de specialitate din cadrul ISJ Constanta, Dorina Ivanciu, achitarea unei taxe de participare s-ar fi justificat in conditiile in care ar fi fost nevoie de premii pentru castigatori. Ulterior, Nicoleta Heroiu, directorul institutiei-gazda, a recunoscut ca s-a primit o taxa de la copii, deoarece ministerul ar fi asigurat bani doar pentru transportul copiilor si al comisiei de evaluare. Solutia salvatoare a venit de la Consiliul Judetean Constanta. Pe afis, in calitate de organizator este specificat CJC. Potrivit reprezentantilor ISJ Constanta si ai colegiului-gazda, Consiliul Judetean Constanta este principalul finantator al concursului. Conform Nicoletei Heroiu, directorul Colegiului National de Arte Regina Maria, CJC a asigurat banii pentru premiile copiilor si, in cazul in care vor ramane fonduri, se vor inapoia banii pe care elevii i-au platit la inscriere. De mentionat ca la olimpiada au participat, conform organizatorilor, 109 concurenti, elevi din noua judete - Constanta, Braila, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Prahova, Ialomita, Teleorman si Tulcea. Copiii care au participat la aceasta olimpiada au avut de infruntat drumul, oboseala si emotiile, pentru a participa la aceasta olimpiada. In plus, fata de aceste inadvertente, exista voci care spun ca etapa zonala reprezinta un prilej de mici aranjamente. La Olimpiada nationala vor merge doar cei care au primit locul I la etapa zonala. Astfel, exista voci care considera ca aceasta faza ar fi o ocazie pentru a elimina concurentii incomozi la Nationala, in conditiile in care la aceasta disciplina nu se admit contestatii. In plus, se mai spune ca olimpiada zonala ar fi un bun prilej pentru cadrele didactice de a-si atrage gradatii de merit. Castigatorii locului I de la Colegiul Regina Maria sunt Mihai- Gabriel Calin - pian, clasa a V-a, Ana Badica - pian, clasa a VII-a, Camil Theodoros Popa - pian, clasa a VIII-a, Sorana Stoianof - oboi, clasa a VII-a, Diana Cosmina Iuga - vioara, clasa a IV-a, Cristian Anton - vioara, clasa a VI-a, si Irina-Maria Neacsu - vioara, clasa a VII-a.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii