Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinstitul Brau al Maicii Domnului ajunge, azi, la Mangalia

ro

15 May, 2008 00:00 1515 Marime text

Crestinii vor trai momente de o mare intensitate spirituala, in perioada 15-22 mai, cand vor avea binecuvantarea de a se inchina la braul Maicii Domnului, adus din Grecia, de la manastirea Kato Xenias. Sfantul odor va fi adus, spre inchinare, in eparhia Tomisului pentru a doua oara.

In aceasta dimineata, o aeronava apartinand Fortelor Militare Aeriene decoleaza de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu cu destinatia Grecia. Delegatia, condusa de Inalt Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, din care mai fac parte, alaturi de clericii eleni, preotul militar al garnizoanei Mangalia, Traian Chircu, si prelatii militari cursanti ai Colegiului de Razboi, va primi in grija, pentru o saptamana, Braul Maicii Domnului. In jurul orei 15.00 delegatia va reveni in tara. Sfantul Odor va fi condus spre Mangalia, la biserica militara de garnizoana. Momentul, de o importanta covarsitoare este legat de sfintirea bisericii militare din Mangalia, cu hramurile Intrarea in biserica si Adormirea Maicii Domnului. Marinari militari din Mangalia vor participa la ceremoniile religioase si militare prilejuite de sosirea in tara a Sfantului Brau al Maicii Domnului si de sfintirea Bisericii militare de garnizoana din localitate. Sfintirea Bisericii militare de garnizoana va avea loc duminica. Cu aceasta ocazie, incepand de la ora 09.00, vor avea loc un ceremonial militar, slujba de sfintire a Bisericii militare, oficierea Sfintei Liturghii solemne, inaugurarea filialei Mangalia a Muzeului Marinei Romane, sfintirea institutiei si a Altarului de campanie din interior. Primele demersuri de a construi capela militara de garnizoana au fost facute in urma cu 12 ani, iar constructia propriu-zisa a inceput in 2004. Fondurile pentru finalizare, dotare si pictura provin din donatiile militarilor din garnizoana, dar si din partea primariei municipiului Mangalia, a altor institutii si persoane. Pelerinii se vor putea ruga la Sfantul odor pana duminica, la ora 16.30, cand Cinstitul Brau va purtat in procesiune la Constanta, cu un popas de rugaciune de o ora la biserica "Nasterii Maicii Domnului" din Eforie. Intrarea in vechiul Tomis se va face la orele 17.00, cu un popas de rugaciune la biserica Sfanta Maria de pe bulevardul 1 Mai. Apoi, la ora 18.30, procesiunea se va indrepta spre Piata Ovidius. La ora 20.00, Sfantul odor va fi depus spre inchinare la catedrala arhiepiscopala, Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Pe tot timpul procesiunii se vor face rugaciuni si acatiste mijlocitoare crestinilor.

Ultimele zile, la biserica Sfintii Imparati

Sunt asteptati in pelerinaj peste 100.000 de pelerini din intreaga tara, mai multi decat cei ce au venit in urma in anul 2001. Inalt Preasfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului ii indeamna pe credinciosi sa aiba rabdare si credinta, pentru ca vor avea multe ore de asteptat pentru a se inchina la Braul Maicii Domnului. In ziua praznicului Sfintilor Mari Imparati Constantin si mama sa Elena, patronii spirituali ai orasului, la ora 15.30, un sobor de preoti si credinciosi vor pleca in procesiune de la catedrala arhiepiscopala la biserica cu hramul Sfintilor Imparati. Procesiunea va pleca din piata Ovidiu, pe bulevardul Mircea cel batran spre bulevardul Mamaia, apoi pe strazile Calugareni si Stefan Mihaileanu. Sfantul odor va ramane spre inchinare pana in zorii zilei de 22 mai. Potrivit traditiei, Cinstitul Brau a fost tesut de insasi Maica Domnului, cea care l-a si daruit Sfantului Apostol Toma. Braul Maicii Domnului este pastrat intr-o racla de argint confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca, racla aflata la Manastirea Vatoped. In anul 2001 Braul Maicii Domnului a fost adus in Romania, ocazie cu care a poposit pentru scurt timp si in Constanta. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului cu sustinerea Patriarhiei Romane, in parteneriat cu Administratia Locala din Constanta si Mangalia.

Scris de: {autor}Mirela STINGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii