Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 150 de ani de la naşterea părintelui oceanografiei, Grigore Antipa

ro

09 Dec, 2017 00:00 2597 Marime text
Născut la 10 decembrie/27 noiembrie 1867, Grigore Antipa, părintele oceanografiei româneşti, este legat indisolubil de Dobrogea, prin vastele sale cercetări întreprinse atât în Marea Neagră, cât şi în Deltă. Cercetătorul a înfiinţat două instituţii-simbol din România dedicate studierii naturii, respectiv Muzeul Naţional de Istorie Naturală a României din Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină de la Constanţa.

Nu mulţi ştiu însă că datorită marelui savant român regele Carol I ajungea să inaugureze Canalul Dunavăţ / Canalul Regele Carol şi Canalul Dranov / Canalul Principele Ferdinand.
Povestea, aşa cum am găsit-o relatată pe adevărul.ro, a plecat de la prietenia pe care Grigore Antipa a legat-o cu un pescar gospodar din Jurilovca, pe nume Malâi Feodor, devenit mai apoi primar, pe la începutul secolului XX.
În urma cercetărilor sale, Antipa a descoperit că, din cauza lipsei oxigenului din apă, ca urmare a colmatării canalului Dunavăţ, se distrusese fauna piscicolă pe lagunele Razim-Sinoe.
 
Aşa încât a decis să facă demersuri la Guvern, constând într-un memoriu prin care propunea decolmatarea canalului Dunavăţ şi săparea a încă un canal care să alimenteze complexul lagunar Razim-Sinoie cu apă proaspătă din Dunăre. Lucru care s-a şi întâmplat.
 
Şi nu s-a oprit aici, Grigore Antipa intermediind o întâlnire între rege şi primarul din Jurilovca pentru rezolvarea drumului de acces dintre sat şi cherhanale, întrucât aceştia aveau de străbătut cu căruţele pline de 1.000 de kg de peşte o râpă abruptă de 200-300 m lungime. Şi această doleanţă a găsit înţelegere la Majestatea Sa.
 
La 9 martie 1944, dr. Antipa moare în urma unui atac de anghină pectorală. Cel care şi-a legat pentru totdeauna numele de ştiinţele biologice, lucrările sale având un răsunet considerabil în toată lumea, a fost aniversat de UNESCO din 1967, la 100 de ani de la naşterea sa.

Pe acelaşi subiect mai puteţi citi:

#scrieDobrogea Grigore Antipa, iniţiatorul ştiinţelor mării în România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii