Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:37 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea ADAMCLISI - atracţia turistică din care străinii ar face milioane de euro, dar pe care nu o preţuim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

08 Dec, 2017 00:00 3129 Marime text
Aşa cum afirmam în articolul de ieri, în lucrarea colectivă „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească”, pe care o găsiţi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, un amplu studiu îi este dedicat monumentului de la Adamclisi, aparţinând reputatului arheolog Radu Vulpe.
 
Descrierii amănunţite a acestui monument i se alătură imensul regret al autorului că nu este preţuit atestatul de naştere al poporului român, care se află pe pământ dobrogean.
 

„Un impunător colos rotund de piatră şi beton, masiv, vizibil de la zeci de kilometri, a fost mai întâi recomandat opiniei noastre publice în 1880, prin ziare, de către Remus Opreanu, care a şi transportat la muzeul său din Constanţa patru metope figurate, publicate de dl Sutzu (Mihail Sutzu - corifeu al ştiinţei numismatice) în 1881 la Paris. În primăvara anului 1882, Tocilescu a şi început prima campanie de săpături la partea de jos a monumentului, care era îngropată în stratul de dărâmături şi de pământ depus în cursul veacurilor“. (...)

 

„Prin studierea tuturor fragmentelor ce s-au putut strânge în total în cele cinci campanii de săpături (1882-1890), s-a ajuns la reconstituirea părţii principale a inscripţiei, din care rezultă că monumentul fusese ridicat de împăratul Traian, învingătorul Dacilor, în anul 109 d.Cr. (...) Monumentul era, ca şi columna traiană de la Roma, un semn nepieritor al biruinţei desăvârşite romane împotriva celui mai solid stat barbar pe care imperiul roman l-a avut vreodată în faţa lui (...) Trofeul de la Adamclisi, care până atunci reprezentase numai o atracţie a curiozităţii intrigate de enigmatica măreţie a ruinelor lui, acum devenea unul din cele mai scumpe patrimonii ale naţiunii”.

 
Cartea poate fi citită integral aici 
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

 DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcare în scop personal şi necomercial, în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Tot legat de zbuciumata istorie a Monumentului Triumfal de la Adamclisi mai puteţi citi aici:

37 de ani de la inaugurarea Muzeului Tropaeum Traiani şi a replicii monumentului roman de la Adamclisi
 
Legenda localităţii Adamclisi: De ce turcii au numit-o Biserica lui Adam


Controverse privind monumentul de la Adamclisi: Tropaeum Traiani şi secretele sale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii