Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In Memoriam pictorul și sculptorul Ion Nicodim, la 88 ani de la naștere

ro

26 Mar, 2020 08:24 3190 Marime text

„Opera nu trebuie să poarte pecetea autorului, ea trebuie să lase impresia de anonimat, ca o crimă perfectă (o idee brâncuşiană)"

Ion Nicodim, martie 1994
 
Datorită fiicei sale, Ilinca Nicodim-Geze, viața și activitatea artistului plastic constănțean Ion Nicodim sunt nemurite într-un album de artă apărut la Editura Humanitas în anul 2012, bilingv română și franceză, care cuprinde, pe lângă reproduceri ale operelor de artă realizate de artist în diferite etape ale carierei sale, extrase dintr-un tulburător jurnal intim, dar și pe site-ul https://nicodim.jimdofree.com/ din care oferim cititorilor fragmente.
 
„Ion Nicodim se naşte pe 26 martie, 1932, la Constanța. Este al şaselea copil al tatălui său, Ion Nicodim, văduv la epoca respectivă, şi al Floarei Datcu, cu circa douăzeci de ani mai tânară decât el. Orfan de ambii parinţi înainte de a împlini doi ani, fraţii şi surorile vitregi, cu mult mai în vârstă, decid să-l dea pe Ion în adopţie unui cuplu de ţărani din Chioseleru, stabiliţi la Constanţa (el este muncitor în port, ea casnică). Copilul pleacă fericit de-acasă, ţinându-şi strâns de mână «părinţii care au venit să-l ia». Îi aşteptase încrezător, iar ei vor fi providenţa însăşi, protejându-l şi susţinându-l toată viaţa. Copilăria, strâns legată de ei, şi-o va petrece şi la ţară, în lungile vacanţe pricinuite de război. Dobrogea şi lumea satului, această zonă atât de colorată etnic şi istoric, se va imprima ca o efigie în lutul moale al sufletului său. Semnificaţiile complexe ale acestor locuri de la chiar Porţile Orientului, vor creşte şi se vor adânci mereu de-a lungul anilor, până se vor exprima în mod explicit în operele lui tardive.
Este înscris, nu fără sacrificii, la Liceul «Mircea cel Bătrân» din Constanţa, cel mai bun din oraş. Fără a-şi da examenul de bacalaureat şi datorită entuziasmului unui profesor pentru calităţile sale de desenator, devine student la numai 17 ani, la Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din Bucureşti, în anul 1950. (...)
 
Ion Nicodim, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani a urmărit de-a lungul carierei o cercetare continuă a expresiei propriei identităţi prin multiplele şi diferitele tangaje plastice pe care le-a practicat: pictură, sculptură, ceramică, tapiserie, instalații...
Pictor de formație - și de suflet - Nicodim a explorat fără întrerupere toate căile ce i se deschideau,  exprimându-şi astfel căutările interioare. De tânăr, realizează pe lângă pictură dar cu acelaşi entuziasm, tapiserie şi mozaic, îndreptându-se puţin câte puţin către frescă şi mai ales către sculptură -cu o preferinţă pentru bronz - care reprezintă sub diferite forme de mare complexitate, a doua parte a parcursului său.
 
Începuturile sunt marcate de o juxtapunere de experienţe care-şi au rădăcinile în arta clasică, dar şi în primele descoperiri  ale picturii europene contemporane, cu referinţe la Matisse, Cézanne, Bonnard sau Malevici.
 
Destul de repede, va întreprinde cicluri despre teme şi subiecte de care este profund legat. Inițiat cu o serie de opere legate de Istorie, demersul său se va plămădi prin tema sa de predilecţie «Lacul liniştit» - direct inspirată de peisajele Mării Negre -, prin suita de «Palete şi Ferestre orientale», prin seria de lucrări pe tema «Inimii», prin ciclul omagial lumii agrare, cât si prin lucrările ce traduc forma lui de căutare a spiritualităţii.
 

De-a lungul carierei, artistul realizează simultan lucrări în diferitele discipline ale artelor vizuale, dar simțind apropierea sfârșitului, revine la pictură, de departe cel mai pur mod de expresie al său”.

Sursa foto:https://nicodim.jimdofree.com/
 
Citește și:
#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea: Artistul plastic Ion Nicodim (galerie foto)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii