Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:20 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Inaugurarea primei biblioteci din Dobrogea, pusă la dispoziția cetățenilor „cari vor dori a se lumina”

ro

15 Sep, 2019 12:04 2190 Marime text
La 15 septembrie 1898, se inaugura la Constanța Biblioteca Universală „Ovidiu”, prima bibliotecă publică din Dobrogea.
 
Evenimentul avea loc în contextul unei veritabile mișcări de renaștere culturale, care, prin crearea de instituții fundamentale, își propunea să ridice Dobrogea și să o racordeze la cultura națională.
 
Sub același nume al poetului exilat la Tomis, s-a născut deopotrivă Cercul literar și revista „Ovidiu” unde, în numărul inaugural Petru Vulcan făcea un „Apel către toți românii din Dobrogea și din țară” de a contribui la consolidarea Bibliotecii și sporirea fondului de carte:
 
„Apelăm la toți fiii acestei țări de a contribui cu obolul lor fie în bani, fie în cărți donate – biblioteca fiind a Națiunei întregi, de la isvoarele căreia se vor putea adăpa toți cei prezenți și viitori.”
 
Biblioteca, având un fond de „1000 volume numai donațiuni” este pusă la dispoziția cetățenilor „cari vor dori a se lumina”, iar inițiativa este sărbătorită cum se cuvine în piața mare, la statuia patronului nou înființatei instituții culturale - o adunare entuziastă, imortalizată în revista „Ovidiu”:
 

 „Ziua de azi, pe care am consacrat-o inaugurării bibliotecii universale, fondată de cercul literar în Constanța, să fie dziua evocatoare de lumină și progres pentru neamul românesc din Dobrogea... Presa, ca totdeauna, strajă credincioasă la postul ei, a vorbit de acest eveniment, cetățenii asemeni, câți au simțit și cugetat, românește, cu inima plină de bucurie, și-au manifestat frumoasele lor sentimente adunate în masă sub statuia lui Ovidiu. S-a inaugurat pentru prima oară în Dobrogea o Bibliotecă publică și s-a serbat patronul instituției culturale Ovidiu (...)

 
Tinerimea română, conștientă de rolul ei pe tărâmul cultural, n-a cruțat nimic pentru ca serbarea de care ne ocupăm să fie semnului primului pas făcut spre progres în Dobrogea…
După terminarea serviciului divin, membrii cercului, urmați de toată lumea din biserică, se opresc  în drepturi statuei lui Ovidiu; împrejurul statuei tot spațiul pieței independenței e înțesat de lume. Pe balconul hotelului «Bristol» se vede pregătit un aparat fotografic să eternizeze acest moment solemn.
 
Muzica intonează un imn. Doi membri istorici să se sue pe soclul statuei să încunune pe poet. Domnul P. Vulcan, președintele cercului «Ovidiu», în mijlocul unei tăceri sfinte, cu timbrul vocei sale puternic, pronunță o cuvântare adânc simțită asupra vieței, operelor și exilului poetului. După domnul Vulcan urmează domnul N.H. Ciurcu, un membru al cercului cu o vervă care electrizează pe toți ce’l ascultă. În preajma statuei se vedea efigia lui Ovidiu.
 


De aici, lumea aceasta se îndreptează la localul cercului, unde dl. Vulcan ține o cuvântare de deschidere, arătând greutățile învinse cu privire la fondarea unei asemenea instituții în Dobrogea. Mai cuvântează domnul Ciorapeiu, spunând că roadele muncii noastre, până în prezent, este biblioteca.
 
Din partea cetățenilor, veniți la sediul cercului, vorbește domnul Berberianu, farmacist, și domnul Balcoci Petrescu, avocat, amândoi încurajând și îndemnând tinerimea la luptă pentru cultura Dobrogei. S-a servit bere și s-a toastat pentru Rege și țară.”

 
(Ovidiu, 1, nr. 1, 15 septembrie 1898, pag. 13-15).
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.



Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii