#citeșteDobrogea Lansarea numărului dublu al revistei Ex Ponto, eveniment marcat de comemorarea scriitorului Pavel Chihaia, în prezența familiei
#citeșteDobrogea: Lansarea numărului dublu al revistei Ex Ponto, eveniment marcat de comemorarea scriitorului
05 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3181
Marime text
Vineri a fost lansat, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța, numărul dublu 62-63 al revistei culturale constănțene Ex Ponto.
Au fost prezenți la eveniment redactorul-șef al revistei, Ovidiu Dunăreanu, și Angelo Mitchievici, președintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor și colaborator permanent al publicației. De asemenea, sala „Liliana Lazia” a bibliotecii a fost neîncăpătoare pentru public, deoarece evenimentul de lansare a fost corelat cu inspirata comemorare a scriitorului Pavel Chihaia, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva luni.
S-au evocat, pentru început, parcursul revistei Ex Ponto și „nașterea” sa în urmă cu 17 ani, după ce alte reviste de profil din Constanța au sucombat, sub loviturile de tot felul ale vremurilor. Fondatorii săi, regretatul Ioan Popișteanu, Ovidiu Dunăreanu și Paul Prodan, au dovedit, la momentul inițierii acestui proiect, intuiție și generozitate, fiind conștienți că, dincolo de accesul online la orice tip de scriitură, pagina „pipăibilă” este (aproape) nemuritoare, ușor de regăsit și de indexat în biblioteci, deținătoare de memorie culturală și identitate regională și națională.
Gândită ca o revistă complexă, care cuprinde nu doar literatură, ci și teatru, muzică, arheologie, balcanistică, istorie și critică literară, Ex Ponto a găzduit de-a lungul timpului în paginile sale nume importante ale spiritualității românești, constituindu-se ca un reper de continuitate și longevitate a unui demers cultural de excepție.
În numărul recent lansat - cu aceeași eleganță grafică, girată de tipografia Infcon, dar și de artistul Constantin Grigoruță - sunt publicate, printre altele, pagini de poezie aparținând lui Eugen Uricaru, Marian Drăghici și Vasile Dan; corespondența inedită, prezentată de Lucian Vasiliu, a lui Marin Mincu către Corneliu Ștefanache; o evocare a lui Leo Butnaru la 70 de ani, dar și articole dedicate memoriei celor plecați de curând dintre noi, Ion Horea și Pavel Chihaia. Invitați de seamă la eveniment au fost soția și fiul acestuia din urmă, Maria și Matei Chihaia, veniți de la Munchen pentru a dona bustul marelui scriitor român în exil, către Biblioteca din Constanța, oraș față de care Pavel Chihaia a simțit, până la sfârșit, un profund atașament.
Încă marcat de recenta „mare trecere” a părintelui său, Matei Chihaia a evocat cu emoție figura copleșitoare a scriitorului – înainte de toate – Pavel Chihaia. Căci, deși a făcut multe lucruri în viață (a fost muncitor, pedagog, istoric și critic de artă, jurnalist la Europa Liberă), în primul rând a scris. „Pe tata așa l-am cunoscut de când mă știu: scriind. Scria pretutindeni, întins, la birou, în picioare, ziua și noaptea – scriitor cu suflet și cu trup. Paradoxul este că, pe cât de mult îi plăcea să scrie, pe atât de tare iubea să stea de vorbă cu oamenii. Nu a fost un solitar, ci un om extrem de deschis și prietenos. Intra în vorbă foarte ușor cu oricine, căci își iubea mult semenii și îi plăcea să le asculte poveștile.”
Deși face parte din așa-numita generație pierdută, a cărei creativitate a trebuit să lupte cu opresiunea regimului comunist, Pavel Chihaia a avut șansa de a-și vedea recuperată întreaga operă, care a fost tipărită in integrum la Constanța, din inițiativa editurii Ex Ponto.
Bustul donat de familia scriitorului Bibliotecii Județene „I.N. Roman“ (creat de Dumitru Demu, un alt mare artist român din exil) va sta la loc de cinste, amintind generațiilor ce vin de o personalitate de mare însemnătate a culturii și spiritualității acestor locuri.
Citește și:
Mirciștii îi aduc un ultim omagiu scriitorului constănțean Pavel Chihaia... „lăcașul unde m-am format și de care am rămas legat întreaga viață”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii