Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cola Fudulea. Absolventul de științe juridice devenit unul dintre cei mai de seamă poeți aromâni

ro

05 Jan, 2023 00:00 4667 Marime text
  • În anul 1956 a absolvit Liceul Teoretic din Babdag, iar apoi s-a mutat în București, unde a terminat Facultatea de Științe Juridice, în anul 1961
  • Din 1973 și până în anul 2007 a fost avocat în cadrul Colegiului Județean de Avocați Constanța
  • În anul 1985 publica primul volum de poezii în grai aromân
 
Poetul și prozatorul de origine aromână Cola Fudulea s-a născut la data de 5 ianuarie 1940, în satul Toccilar, comuna Aliorman, județul Caliacra.

În anul nașterii sale, familia lui s-a mutat în satul Ceamurlia de Sus, comuna Baia, județul Tulcea, unde a urmat școala primară.

În anul 1956 a absolvit Liceul Teoretic din Babdag, iar apoi s-a mutat în București, unde a terminat Facultatea de Științe Juridice, în anul 1961.

A revenit în Ceamurlia de Sus activând ca profesor suplinitor de limbă română, limbă franceză și Constituție. A urmat o perioadă de zece ani (1963 – 1973), în care Cola Fudulea a fost procuror-șef la Hârșova și Tulcea. Din 1973 și până în anul 2007 a fost avocat în cadrul Colegiului Județean de Avocați Constanța.

Anul 1966 marca debutul său în presă. Cola Fudulea a avut colaborări cu următoarele publicații: „Scînteia”, „Revista română de drept”, „Dobrogea nouă”, „Delta”, „Deșteptarea aromânilor”, precum și la reviste aromâne din străinătate.

A semnat volumele:
  • „Aeshtsâ Armăj. Oaminjdit Pirmiti” (New York, 1998)
  • „Trec anil`i șulinar. Poeme în grai aromân” (București, 1985)
  • „Vîră noauă, vîră veacl`e: Schițe umoristice. Schițe umoristice (București, 1986).
Criticii literari îl apreciau pe Cola Fudulea ca fiind unul dintre cei mai de seamă poeți aromâni din România.

Înainte de a fi cuprinse în volume, versurile sale erau cunoscute în comunitățile de aromâni. Ele au fost cântate la nunți și petreceri, unele fiind chiar puse pe portativ de cel mai cunoscut solist de muzică aromână din Dobrogea, Hrista Lupci.


Hristu Cândroveanu, regretatul critic literar, a fost cel care l-a convins pe Cola Fudulea să-și facă cunoscute versurile publicului larg. Astfel, în luna martie 1985 apărea volumul de poeme în grai aromân.

Hristu Cândroveanu spunea:

Cola Fudulea este un poet adevărat, de incontestabil talent. Cu această carte a sa, el se adaugă cu cinste pleiadei de creatori, mai vechi şi mai noi, care au ilustrat şi ilustrează şi azi, cum se vede, literatura de expresie aromână”.


Același critic literar l-a elogiat pe Cola Fudulea și în postfața volumului „Vîră noauă, vîră veacl`e”.

„Schiţele lui Cola Fudulea sunt încântătoare, sunt pline de haz, ori de duioşie, autorul povesteşte cu şart, fermecător. Închegând, în ansamblul lor, imaginea unei comunităţi arhaice, cu neclintite legi morale, chiar dacă uneori, câte cineva contrazice legea scrisă, asemenea demodatului şi intempestivului bătrân, totuşi simpatic, din textul asupra căruia ne-am oprit mai sus. Ele, schiţele de faţă încheagă, în întregul lor, şi o pitorească imagine etnografică a aromânilor, cu reale mijloace de transfigurare artistică, vezi, bunăoară, «Fondul plastic armânescu» şi altele, din carte. Lucru pentru care avem încredinţarea că vor face deliciul lecturii multora, mai cu seamă dintre aromâni, ei putându-le citit şi gusta în original, fără mijlocirea dicţionarului.
Aşteptăm de la autor şi alte proze, poate de mai largă respiraţie, fiindcă, indubitabil, el este dăruit cu harul de a povesti. De a povesti, frumos şi dens, consistent”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii