Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:02 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul „Mihai Eminescu“, 100 de ani de existență „Arhitecții sunt profesorii voștri, profesorii profesorilor voștri, iar voi trebuie să deveniți, la rândul vostru, arhitecți“ (galerie foto + video)

ro

19 Jan, 2019 00:00 4724 Marime text
Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța și-a serbat ieri, centenarul, moment pe care unitatea de învățământ a ținut să-l celebreze într-un mod deosebit. În prima parte a zilei, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc dezvelirea unei plăci aniversare, la 100 de ani de la ctitorirea unității școlare.
 
Colegiul National „Mihai Eminescu” este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Dobrogea, cu un prestigiu consolidat de-a lungul a peste opt decenii. A fost înființat în anul 1919, ca școală secundară de fete, purtând numele „Domnița Ileana”, și a căpătat în scurt timp renumele unui aşezământ de mare valoare educațională şi instructivă.
 
Pentru marcarea acestei zile istorice pentru Constanța, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” au pregătit un spectacol aniversar dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființare.
 
Printre invitați s-au numărat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, Alteța Sa Regală Principesa Maria, directorii mai multor licee din Constanța, Dorin Popescu, președintele Asocației „Casa Mării Negre“, inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală. De asemenea, la eveniment au participat Decebal Făgădău, primarul Constanței, Marius Horia Țuțuianu, preşedintele Consiliului Județean Constanța, Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța, Adrian Bavaru, rector onorific al UOC, subprefectul Ionuț Done, senatorul Nicolae Moga.
 
În deschiderea spectacolului a fost urmărit filmul de prezentare a liceului, de la începuturi și până în zilele noastre. Programul a mai cuprins momente muzicale, o piesă de teatru, dar și un recital din opera lui Eminescu. Evenimentul aniversar a fost deschis de directorul colegiului, prof. Stelian Marinescu, și directorul adjunct, prof. Bianca Ibadula.
 
Stelian Marinescu, care a fost și elev la „Eminescu”, a mărturisit: „Pentru mine, acest eveniment este unul important. La semicentenar am participat la evenimentele din acea perioadă ca elev. Acum, după 50 de ani, particip ca director”. La rândul său, prof. Bianca Ibadula și-a exprimat convingerea că instituția pe care o reprezintă va dăinui, dar și că apreciază dorința colectivului de a se perfecționa în permanență. „Am observat de-a lungul anilor că această calitate de părinte pe care o posedă profesorii îmbunătățește modalitatea de predare. S-au împlinit 100 de ani frumoși”.
 
Momentul a fost urmat de o prezentare a cărții liceului, care cuprinde tot istoricul acestuia. Claudia Portase, autoarea acestei antologii, a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce a fost și este Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
 
Emoționată de faptul că participă, la Constanța, la centenarul unui liceu, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus: „Este, fără îndoială, un moment de mare emoție. Orice sărbătoare de acest fel este o sărbătoare de suflet pentru întreaga comunitate. Nu este un lucru comun faptul că un liceu împlinește 100 de ani.  Trebuie să ne bucurăm, să ne aplecăm cu respect în fața celor care au contribuit la istoria acestui liceu”.

 
Tot ministrul Educației a mai menționat și faptul că liceul constănțean poartă un nume de legendă, iar pentru ea, acel nume aduce după sine o mare responsabilitate. „Pentru mine, Eminescu a fost o personalitate dedicată spațiului românesc. Mă adresez elevilor, voi sunteți cei care veți duce mai departe prestanța și prestigiul colegiului. Timpul învățării este timpul vârstei pe care o trăiți”. Ministrul Educației a oferit conducerii Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Ordinul 3080 pentru merite deosebite, dar și  o plachetă.  La rândul său, conducerea colegiului a înmânat ministrului Educației o plachetă de mulțumire.
 
În cadrul evenimentului a mai vorbit și primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a declarat: „Întotdeauna am emoții când trec pe lângă liceul în care am învățat. Astăzi am simțit aceleași emoții și când am pășit în incinta liceului «Eminescu». Ceea ce vreau să remarc este faptul că voi și dascălii voștri încercați să duceți tradiția mai departe”. „Anul acesta sărbătorim prin dovezile de revenire. Să vedem la bibliotecă cum era Dobrogea acum 140 de ani. Toate acestea s-au făcut cu oameni. Cu oameni, cu dragoste față de oameni”, a precizat edilul-șef. De asemenea, Decebal Făgădău i-a oferit o diplomă de excelență directorului instituției, din partea Primăriei.
 
Inspectorul școlar general, Zoia Gabriela Bucovală, a menționat că acest moment este unul deosebit, relativ rar și că noi, constănțenii ar trebui să fim mândri de acest liceu cu o istorie atât de veche. „Simt o bucurie de fiecare dată când mă aflu într-o unitate școlară. Cu atât mai mult astăzi, când unul dintre cele mai prestigioase licee ale Constanței împlinește 100 de ani. Se știe că niciun edificiu nu ține 100 de ani dacă nu este întreținut de-a lungul anilor”. Inspectorul școlar a folosit în discursul său termenul de arhitect, făcând referire la profesorii care modelează de-a lungul carierei mii de învățăcei. „Arhitecții sunt profesorii voștri, profesorii profesorilor voștri. Amintirea lor ne-a rămas în suflet. Misiunea generației ce va veni este să păstrați valorile pe care liceul vostru le-a născut. Valorile morale pe care vi le-au insuflat profesorii voștri și să deveniți la rândul vostru arhitecți. Voi sunteți cei care construiți și veți construi în viitor”.
 
După declarațiile oficialităților, a început spectacolul propriu-zis, unul realizat cu mult efort din partea elevilor Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Nu a fost un spectacol obișnuit de muzică, dans și cântece, ci a venit cu un concept inedit. În timp real, pe ecranul principal al sălii Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, spectatorii au putut vedea reprezentația celor de pe scenă „la dublu“ - atât în mărime naturală, cât și supradimensionată. Un concept inovativ, ce nu a mai fost utilizat pentru astfel de evenimente.
 

După vizionarea clipului de la repetițiile pentru pregătirea spectacolului aniversar dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național „Mihai Eminescu“, a urmat spectacolul propriu-zis, ce a cuprins un moment muzical interpretat de Andrada Motoi, recitări de poezii semnate de Mihai Eminescu de către elevi ai claselor a IX-a. În continuare, piesa interpretată de Andreea Bădescu, „I put a spell on you”, a fost răsplătită cu multe aplauze. Dansul popular a fost, de asemenea, reprezentativ pentru 100 de ani de „Liceu Eminescu”, dar și pentru simbolistica Centenarului. Spectacolul a cuprins și dans modern, moment susținut de trupa de street dance „Just us”. Evenimentul dedicat centenarului Colegiului Național „Mihai Eminescu” nu se putea încheia decât cu o paradă a uniformelor instituției.
 
Directorul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Dan Cojocaru, gazda evenimentului și cel care a stat trup și suflet lângă elevii colegiului timp de câteva zile, a menționat: „Suntem bucuroși că am pus baza acestui eveniment extrem de important pentru Constanța. Nu se întâmplă des să regăsim școli care să împlinească 100 de ani”.
 
Pentru Dan Cojocaru, acești 100 de ani reprezintă în primul rând emoție, iar în al doilea rând un eveniment inedit. „100 de ani înseamnă tradiție în primul rând, iar Eminescu a dat nume mari pentru viața culturală și nu numai, a Constantei. Ceea ce se petrece acum este un spectacol aniversar, dar gândit puțin altfel. Nu este un spectacol tradițional. Este un amestec între imaginile care vor rula pe ecran, filmele pe care și le au pregătit singuri și evoluțiile de pe scenă. Am încercat să venim cu o tehnică nouă. Să proiectăm în același timp imaginea de pe scenă. Vrem să îi punem pe ei, pe elevi, în valoare și să se bucure de acest eveniment”, a conchis directorul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
 



 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii