Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 21 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comedie de peste Prut la Constanța Spectacolul „Alegerea domnului Macabeț”, adaptat după piesa constănțeanului Cosmin Stănilă, reprezentație în cadrul SEAS

ro

21 Aug, 2024 17:00 208 Marime text
„Alegerea domnului Macabeț”. Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța
  • Cosmin Stănilă s-a născut la Constanța, în ziua de 26 decembrie 1994, potrivit site-ului Teatrului Național Cluj
  • Distribuția spectacolului este formată din: Ghenadie Gâlcă, Tinka Mardari, Ion Mocanu, Valentin Zorilă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Margareta Pântea, Mihaela Damian, Draga-Dumitrița Drumi, Iurie Focșa și Petru Oistric
 
Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău vine din nou la Constanța, în calitate de invitat al organizatorilor Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2024.
 
De această dată, teatrul din Chișinău aduce în fața publicului de la malul mării comedia „Alegerea domnului Macabeț”, spectacol creat după piesa constănțeanului Cosmin Stănilă.
 
Reprezentația va avea loc joi, 22 august 2024, de la ora 21:00, pe scena Grădinii de Vară Tomis, în aer liber.
 
Vă așteptăm să fiți martori la adunarea generală și la votul public al «blocatarilor» din blocul X2!
«Alegerea domnului Macabeț» este un spectacol dinamic, care aduce în fața publicului, cu umor și ironie, moravurile noastre de două parale, folosind o metaforă socială: blocul. Blocul, care conține tot ce găsim într-o comunitate umană: înșelătoria, manipularea, amantlâcul, parvenirea, căpătuiala ilicită, obsesia puterii.
«Eu cu cine votez»? Eu pe cine aleg? Eu cine sunt? – acestea sunt întrebările-cheie. Oamenii își necinstesc locuința și existența printr-un trai lipsit de onestitate, moralitate și decență.
Femeia care împinge la încălcarea unor principii e o temă veche de când lumea, dar iată că acest spectacol ne arată cum ea nu e cea care te împinge la păcat, ci doar dezvăluie păcatul din tine”, se menționează în comunicatul emis de Teatrul de Stat Constanța.
 
Distribuția spectacolului este formată din: Ghenadie Gâlcă, Tinka Mardari, Ion Mocanu, Valentin Zorilă, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Margareta Pântea, Mihaela Damian, Draga-Dumitrița Drumi, Iurie Focșa și Petru Oistric. Muți dintre acești actori sunt cunoscuți deja de publicul constănțean de la precedentele reprezentații ale teatrului din Chișinău la SEAS.
 
Regia și scenografia sunt semnate de Alexandru Cozub, costumele, de Stela Verebceanu, iar coregrafia, de Oleg Mardari.
 
Despre Cosmin Stănilă

Cosmin Stănilă

 
Cosmin Stănilă s-a născut la Constanța, în ziua de 26 decembrie 1994, potrivit site-ului Teatrului Național Cluj.
 
În anul 2017 a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. habil Bacs Miklos și Irina Wintze. Este licențiat în actorie.
 
Tot din 2017, Cosmin Stănilă este angajat al Teatrului Național Cluj, unde a jucat în spectacolele „Craii de Curtea-Veche” (2018), „Meșterul Manole” (2018), „Țiganiada” (2018), „Chiritza în concert” (2019), „Cel mai iubit dintre pământeni” (2019), „Procese la teatru, episodul I: Hamlet” (2019), „Singur printre mârlani” (2019), „Demonii. Începuturi” (2020), „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” (2020), „Cartoforii” (2021), „Șase personaje în căutarea unui autor” (2021), „Trei surori” (2021), „Nu mai ține linia ocupată” (2021), „Maidan Inferno” (2022), „Omul din cerc” (2022), „Scorpia neîmblânzită” (2023), „Amphitryon” (2023), „Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith” (2023), „A douăsprezecea noapte sau cum doriți” (2024) și „Regele Cerb” (2024).
 
Până în acest moment, Cosmin Stănilă a câștigat următoarele premii: premiul „Iosif Ahmed” al Festivalului Spot de la Carei (2016), premiul publicului pentru „Cel mai bun actor”, la Gala HOP 2017 și premiul „Cornel Todea”, secțiunea grup pentru „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”, la Gala HOP 2017. De asemenea, el a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2024 la categoria „Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută” pentru „Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith”.
 
În calitate de dramaturg, el a scris:
  • Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, regia Andrei Măjeri, Reactor de Creație și Experiment, 2020
  • Partea 1. Iubirea”, regia Petro Ionescu, dramaturgia Cosmin Stănilă și Petro Ionescu, Reactor de Creație și Experiment, 2021
  • Pata oarbă, după Oedip rege și Antigona, regia Andrei Măjeri, Teatrul Național Sârb din Novi Sad, 2021
  • Noroc să ai”, regia Tania Drăghici și Mara Oprea, Teatru Improbabil, 2022
  • Alegerea domunului Macabeț”, regia Alexandru Cozub, Teatrul Național din Chișinău, 2023
  • Măsură pentru măsură”, adaptare după William Shakespeare, Teatrul L.S. Bulandra, 2023
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Constanța culturală Ce spectacole se văd în această săptămână în cadrul SEAS
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii