Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concert de jazz la Castelul Reginei Maria din Balcic Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander, dezvăluiri pentru ZIUA de Constanța – „Locul de aici este mistic! Ne întoarcem mereu cu emoții mari“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

04 Aug, 2024 17:00 1334 Marime text

 Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander

  • Frații Vladigerovi, Konstantin (pian și clarinet) și Alexander (trâmbiță, flugelhorn), au încântat, sâmbătă, 3 august, publicul de la Castelul Reginei Maria din Balcic cu muzica lor.
  • Din trioul „Frații Vladigerovi“ face parte și sora, Ekaterina (pian), care, din păcate, a lipsit.
  • Konstantin și Alexander, care locuiesc în Viena de peste 25 de ani, au dezvăluit, în exclusivitate pentru ZIUA de Constanța, cu ce emoții revin în Bulgaria pentru a bucura publicul cu muzica lor.
  • Alexander și Konstantin Vladigerov au cântat, în trecut, și pentru publicul din Mangalia, Cluj și Sibiu. 
  • Pancho Vladigerov (1899-1978), cel mai influent compozitor bulgar din toate timpurile, a fost prieten cu George Enescu.
  •  A fost unul dintre primii care a combinat cu succes idiomurile muzicii populare bulgare cu tradiția muzicii artistice din Europa de Vest. Născut la Zurich, a crescut în orașul relativ mic Shumen din nord-estul Bulgariei.

Un concert de zile mari a avut loc sâmbătă, 4 august, pe scena Nimpheum din Parcul Castelului Reginei Maria din Balcic (Bulgaria). Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander, au încântat publicul cu muzica lor. Din trioul „Frații Vladigerovi“ face parte și sora, Ekaterina (pian), care, din păcate, a lipsit.

Chiar dacă începuse ploaia, oameni din diferite colțuri ale Bulgariei și din alte țări, dintre care și România, au venit la concertul tradițional de la Castelul din Balcic, care, anul acesta, sărbătorește 100 de ani de la începerea construcției.
 
Frații Vladigerovi vin în fiecare vară să cânte în Bulgaria și la Castelul Reginei Maria.

Deși sunt purtătorii unei uriașe moșteniri muzicale și se bucură să interpreteze compozițiile bunicului lor Pancho și ale tatălui lor Alexander, cei trei aleg adesea să cânte și să se distreze. Ei interpretează un jazz care este optimist și îndrăzneț, accesibil, inspirator și, mai ales, cu adevărat jucăuș.
 
Trio Vladigerov, Ekaterina, Alexander și Konstantin, duc mai departe muzica a trei generații din cea mai faimoasă familie muzicală a Bulgarei. El completează tabloul unei familii de artiști talentați, devotați muzicii, care împărtășesc publicului melodiile lor.

 Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander
 
Konstantin și Alexander, care locuiesc în Viena de peste 25 de ani, au dezvăluit, în exclusivitate pentru ZIUA de Constanța, cu ce emoții revin în Bulgaria pentru a bucura publicul cu muzica lor.
 

„De fiecare dată, ne întoarcem cu toată dragostea în Bulgaria și cu mari emoții, ca să cântăm pentru publicul de aici și, mai ales, pentru cei care locuiesc pe malul mării. Suntem bucurși că suntem sănătoși și punem ajunge în Bulgaria“, a spus Konstantin Vladigerov, care este compozitor, cântă la pian, clarinet și voce.

 

„Mă bucur că revin la Balcic, mai ales, că la Castelul Reginei Maria este un duh special, este un loc perfect magnetic. Pentru mine locul este foarte special, deoarece adună emoțiile publicului, este un loc în care vine multă lume, iar arta se îmbină cu natura și mistica locului“, a dezvăluit Alexander Vladigerov, care este copozitor, cântă la trâmbiță, flugelhorn și voce.

  „Suntem fericiți și mândri că sunetm nepoții lui Pancho Vladigerov. Suntem a treia generație de muzicanți. Este o mare mândrie și onoare pentru noi să ducem mai departe moștenirea muzicală a bunicului și tatălui nostru. În același timp este și o mare responsabilitate. Avem o istorie de familie de 130 de ani de muzică. Bunicul nostru a avut o legătură strânsă cu George Enescu, întâlnindu-se de mai multe ori la București, unde cânta cu orchestra regală, cu George Enescu“, a mai menționat Konstantin Vladigerov.

 

Alexander și Konstantin Vladigerov
au cântat, în trecut, și pentru publicul din Mangalia, Cluj și Sibiu. 

 Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander


O familie celebră în Bulgaria: Bunicul Pancho Vladigerov, fiul său Alexander Vladigerov și nepoții Ekaterina, Alexander și Konstantin
 
 
Alexander Vladigerov, tatăl, (1933-1993) s-a născut la Sofia. A absolvit Academia de Stat de Muzică – Sofia compoziție cu prof. Pancho Vladigerov, prof. Parashkev Hadjiev și dirijat cu prof. Vladi Simeonov. În 1960 s-a specializat în dirijat cu Natan Rahlin, dirijor-șef al Filarmonicii din Kiev. Câștigător la multe concursuri de compoziție.


Vladigerov a primit o medalie de aur la cel de-al cincilea Festival Mondial al Tineretului de la Varșovia (1955); medalie de bronz la cel de-al șaptelea Festival Mondial al Tineretului de la Moscova și premiu suplimentar la „F. Busoni” la Bolzano, Italia (1957). Din 1958 a dirijat Orchestra Simfonică din Plovdiv, Orchestra Simfonică din Pleven, Filarmonica Rousse și Orchestra Simfonică a Radioului Național Bulgar.
 

 Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander
 
 
Bunicul, Pancho Vladigerov, prieten cu George Enescu
 
 
Pancho Vladigerov (1899-1978) este probabil cel mai influent compozitor bulgar din toate timpurile. A fost unul dintre primii care a combinat cu succes idiomurile muzicii populare bulgare cu tradiția muzicii artistice din Europa de Vest. Născut la Zurich, a crescut în orașul relativ mic Shumen din nord-estul Bulgariei.
 
Părinții săi aveau ambii diplome de doctorat de la universitățile vest-europene. Tatăl lui Vladigerov, Haralan, era bulgar, în timp ce mama sa Eliza era evreică rusă și rudă apropiată a celebrului scriitor Boris Pasternak. În 1908 Haralan Vladigerov a murit, iar doi ani mai târziu restul familiei s-a mutat la Sofia, unde Pancho a început lecții de compoziție cu Dobri Hristov, cel mai distins compozitor bulgar al acelei vremuri.
 
Mai târziu și-a continuat studiile la Academie der Künste sub conducerea lui Friedrich Gernsheim și Georg Schumann. A câștigat de două ori Premiul Mendelssohn al Academiei pentru Concertul său pentru pian și orchestră, precum și pentru Trei impresii pentru orchestră.
 
În 1920, Vladigerov a început să lucreze ca director muzical la Deutsches Theater din Berlin sub renumitul regizor de teatru Max Reinhardt. Treptat, a câștigat o faimă considerabilă ca compozitor, în special în țările de limbă germană, unde un număr semnificativ dintre lucrările sale au fost publicate, interpretate și înregistrate.
 
În  1932, Vladigerov a decis să se întoarcă în Bulgaria. La Sofia, Vladigerov a fost numit profesor de pian, muzică de cameră și compoziție la Academia Națională de Muzică, instituție care îi poartă acum numele.

 Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander
 
De asemenea, a fost printre membrii fondatori ai Societății pentru Muzică Contemporană, o organizație în căutarea creării unui stil compozițional național bulgar bazat pe limbajul muzical al cântecului popular țărănesc tradițional.
 
Vladigerov a fost un pedagog foarte influent și, până la pensionare, a predat practic toți compozitorii bulgari de seamă din generația următoare. Muzica lui Vladigerov a fost admirată de personalități atât de diverse precum Richard Strauss, Dmitri Shostakovich și Aram Khachaturian. A fost interpretat ocazional de artiști celebri precum Alexis Weissenberg, David Oistrach, Emil Gilels și, cel mai recent, Marc-Andre Hamelin.

 
Nimphum, templul apei din parcul Castelului Reginei Maria

 
Trei șuvoaie de apă se scurg în bazinul adânc de piatră al cișmelei, care se află în acest loc din anul 1863. Deasupra cișmelei este scris: “Beți sănătoși din apa limpede de la această cișmea nouă, ridicată cu ajutorul lui Asan Ugli, fiul lui Holed aga”.
 
Regina Maria a ales această cișmea pentru a întruchipa celebra Vitezda (Casa Milosteniei) din Ierusalim. Acolo, în jurul bazinului de apă erau pridvoare sau foișoare, în care se găseau mulți bolnavi. În oglinda apei de la “Templul Apei” se reflectă cerul, iar noaptea stelele și luna.
 
Chiar în acest loc, Regina Maria obișnuia să-și sărbătorească zilele onomastice și de naștere, în timpul zilei primea felicitări de la fetele de la școala de vară a Asociației Creștine de Fete, iar seara organiza recepții pentru participanții la cursele de cai organizate în cinstea ei.
 
Templul Apei este unul dintre cele mai romantice colțuri ale complexului Regal de la Balcic. Demult, în jurul oglinzii de apă se aflau vase mari de lut și vaze mai mici cu flori. Fresca și felinarele sunt păstrate în stilul lor autentic. Înalta bancă romană din piatră este astăzi unul din locurile preferate ale turiștilor, pentru odihnă.
 
De la Nimfeum se văd intrarea în capela Stella Maris, întreaga grădină Valul Albastru și ceea ce a rămas din pasarela Castelului.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
In memoriam. Regina Maria a României, 86 de ani de la trecerea în neființă
 
Fotoreportaj. Castelul Reginei Maria, din Balcic, izvor de istorie și splendoare (FOTO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii