Constanța culturală Concert conferință la Muzeul de Artă Constanța - „Enescu pe înțelesul tuturor“
Constanța culturală: Concert conferință la Muzeul de Artă Constanța - „Enescu pe înțelesul tuturor“
01 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2843
Marime text
În contextul împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, la Muzeul de Artă Constanța are loc astăzi un eveniment intitulat „Enescu pe înțelesul tututor”, un proiect inedit al baritonului Ștefan Ignat, acompaniat la pian de Remus Manoleanu.
Proiectul a fost prezentat în mai multe orașe din România, dar și în Cehia și Ungaria.
Derulat în colaborare cu Muzeul Național George Enescu și sprijinul Institutului Francez din Madrid, evenimentul se situează la granița dintre concert și conferință, având în prim-plan interpretarea operei „Oedipe”, prin prisma melosului popular și a ethosului românesc.
Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele - forme folcloric-muzicale specifice spațiului nostru cultural - vor fi exemplificate în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei „Oedipe”.
Iată și prezentarea celor doi protagoniști ai manifestării de astăzi:
Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, fiind până în anul 1999 solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti. În anul 2010 obține titlul de doctor în muzică. Printre distincțiile obținute se numără Premiul III la Concursul „Voci verdiane” (Italia, 1997) și premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu (2003). În 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu, iar în 2011 Ștefan Ignat a fost desemnat cel mai bun solist de operă de către revista VIP.În 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție „Otello” (rolul Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe din capodopera enesciană, rol interpretat în premierele operei de la București (2003-2009-2011), Cagliari (Italia), Illinois (USA) și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până acum la New York, București (Muzeul Național „George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională, Palatul Cotroceni), Sinaia, Tescani, Craiova, Timișoara, Brașov, Sibiu, Dorohoi, Oravița, Beiuș, Constanța, Cluj, Gyula (Ungaria), Reghin.
Remus Manoleanu s-a născut în 1949 la Alba Iulia și a terminat Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa de pian a doamnei Valeria Taban. A crescut în ambianţa de elevată preocupare pianistică şi artistică a familiei Ecaterina şi Maria Fotino. A absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiraş şi Gh. Halmo. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. A câştigat bursa naţională George Enescu în 1972 și a urmat cursuri de specializare în Conservatorul P. I. Ceaikovskidin Moscova (profesorul S. Neuhaus).
Remus Manoleanu este doctor în muzică și conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
A participat la numeroase festivaluri din Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra, Dublin. Concertează curent în România şi în străinătate (Marea Britanie, Brazilia, Coreea de nord, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Syria, Statele Unite etc.) La sugestia şi îndemnul celebrului pianist Dan Grigore a jucat de zeci de ori în Hamlet,la Teatrul Municipal „ Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet.
A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română și muzică contemporană românească la Casa de Discuri Electrecord.
Este membru Fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”- Slobozia. Remus Manoleanu a publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., două cărţi: Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice in muzica românească. A creat Fundaţia Culturală BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. În anul 2010 a obținut Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.
În interpretarea celor doi artiști, care nu se află la prima întâlnire cu publicul meloman din Constanța, ne vom putea bucura de muzica marelui George Enescu, pe 1 iulie, de la ora 17.00, în sala „Nicolae Grigorescu” a prestigiosului muzeu constănțean.
Citește și:
Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii