Constanța culturală Cristian Cealera și Auris Luca lansează volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”
Constanța culturală: Cristian Cealera și Auris Luca lansează volumul „Poveștile cetății Tomis și ale
18 Sep, 2024 09:33
ZIUA de Constanta
1529
Marime text
Vineri, 20 septembrie 2024, de la ora 15:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, semnat de Cristian Cealera și Auris Luca.
Evenimentul cultural este prilejuit de Zilele Europene ale Patrimoniului și este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei Iulius și în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.
„Acest proiect editorial este realizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei IULIUS, dezvoltator specializat în realizarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu planuri investiționale și în Constanța, din dorința de a promova cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local și de a evidenţia importanța păstrării valorilor culturale”, se arată în comunicatul de presă emis de Asociația Dobrogea de Patrimoniu.
Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu: „Volumul prezintă o parte din moștenirea culturală și istorică pe care ne-au lăsat-o strămoșii, monumente de patrimoniu pe care cu toții trebuie să le cunoaștem, să le protejăm și să le promovăm. Pentru început, cartea a fost tipărită în 500 de exemplare, pe care le vom oferi elevilor din liceele constănțene, pentru ca ei să cunoască istoria clădirilor de patrimoniu din oraș și să conștientizeze importanța acestora. Acesta este și motivul pentru care Asociația Dobrogea de Patrimoniu a ales, ca dată de lansare a cărții, Zilele Patrimoniului European, iar ca loc de desfășurare, o clădire istorică, ce este inclusă, de altfel, în acest volum.
În acest proiect editorial este prezentată, pe scurt, istoria cetății Tomis, dar sunt incluse și 25 de monumente de patrimoniu din Constanța, cu poveștile lor. Desenele sunt realizate de elevii Răzvan Marian Voicu, Ștefania Botezatu, Patric Cristian Cojocaru, Amanda Checiu, David Pătrașcu, Alesia Cobasnian, de la Secția Arhitectură a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța și de Eliza Boranda de la Liceul Teoretic Traian din Constanța, coordonați de prof. arh. Andrei Beșcucă. Imaginile din carte vor fi prezentate și într-o expoziție de grafică, pe care participanții la lansare o vor putea vedea pe holul de la intrarea în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.”
Cuvântul înainte este semnat de arhitectul Radu Cornescu, un bun cunoscător al patrimoniului constănțean, care, între altele, precizează: „Acest volum poate fi declarat inclusiv o carte‑manifest care se adresează instituţiilor de cultură şi autorităţilor constănţene ca să se facă demersurile necesare pentru ca aceste «bijuterii» ale urbei să fie puse la locul lor, în Lista Monumentelor Istorice, având, fiecare, valori arhitecturale şi memorialistice deosebite.”
Despre Asociația Dobrogea de Patrimoniu
Asociația Dobrogea de Patrimoniu a derulat, în ultimii 3 ani, mai multe proiecte culturale, din dorința de a promova patrimoniul cultural material și imaterial din Dobrogea. ONG-ul oferă soluții inovatoare pentru promovarea valorilor culturale, în context regional, național și internațional. Asociația Dobrogea de Patrimoniu susține educația tinerilor pentru protejarea patrimoniului, sprijină adaptarea activităților la diverse platforme de prezentare și difuzare, inclusiv în mediul digital, susține valorizarea patrimoniului și încurajează accesul cât mai larg al publicului la cultură.
Despre IULIUS
Compania IULIUS este dezvoltator și operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 25 de ani. Portofoliul său include peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). Centrele comerciale sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite. Compania IULIUS deţine şi 15 clădiri de birouri, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de companii și unde lucrează peste 27.000 de angajați. IULIUS este implicat activ în comunitate, acesta fiind unul dintre pilonii pe care se axează strategia sa de sustenabilitate, susținând programe culturale, educaționale și de impact social în toate orașele în care este prezent.
Citește și:
Lansare de carte la MINA Constanța Cristian Cealera prezintă noul volum din „Poveștile Mării Negre” (FOTO +VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii