Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Emoție și nostalgie, la evenimentul de lansare a anuarului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

ro

19 Mar, 2022 00:00 2750 Marime text

 
  • Vineri, 18 martie, a fost lansat numărul 54/2021 al revistei Pontica, dedicat memoriei istoricului Mihai Irimia, la zece ani de la trecerea sa în neființă
 
Bucuria lansării numărului 54 al revistei Pontica și a site-ului dedicat publicației, în sala pictată a Muzeului de Istorie din Constanța, a fost umbrită, din păcate, de recenta trecere în neființă a reputatului arheolog Constantin Chera, cel care și-a făcut meseria cu o pasiune și o dedicare ieșite din comun și care și-a trăit ultimele clipe ale existenței chiar în Muzeul pe care l-a slujit timp de peste patru decenii.

Evenimentul a fost moderat de directorul MINAC, Aurel Mototolea. Prima intervenție i-a aparținut redactorului revistei, cercetătorul științific dr.Livia Buzoianu, care a prezentat pe larg personalitatea lui Mihai Irimia, cel căruia îi este dedicat ultimul număr al publicației, referindu-se la numeroasele succese pe care istoricul, arheologul și dascălul le-a avut în cei 50 de ani de activitate în slujba zeiței Clio.

A luat cuvântul apoi biologul Răzvan Popescu, cel care a evocat cu extraordinară emoție relația echipei sale de la Oceanic Club cu regretatul Constantin Chera, precum și aventurile fără egal pe care le-a împărtășit cu marele dispărut. Am avut ocazia să vedem doar câteva dintre miile de fotografii care au rămas din expedițiile făcute peste tot în lume, imagini care vor fi reunite, probabil, într-o expoziție dedicată lui „nea Titi Cherosen”. Am urmărit, de asemenea, câteva din aparițiile sale televizate,  în care povestea despre cele mai importante descoperiri făcute de el în Dobrogea.

Întâlnirea s-a încheiat cu intervenția profesorului Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, care l-a evocat pe Mihai Irimia și meritele sale deosebite în dezvoltarea învățământului superior constănțean. „Facultatea de istorie este o prioritate absolută” declarase regretatul istoric, care a slujit acest deziderat din funcția de decan între anii 1995-2004.

În final, Aurel Mototolea a mai vorbit despre lansarea website-ului revistei publicată de MINAC, http://revistapontica.com, un instrument util de lucru pentru toți iubitorii de istorie și arheologie.   
 
Citește și :
Constanța culturală Lansarea noului volum Pontica, dedicat memoriei unui regretat istoric dobrogean
 
 
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii