Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Constanța culturală Expoziție prilejuită de cea mai importantă sărbătoare creștină, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

ro

15 Apr, 2022 00:00 2781 Marime text
 
 
  • În așteptarea sărbătorii Învierii, Muzeul de Artă Populară Constanţa a organizat expoziția temporară „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”
 
Așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată, în preajma marilor sărbători ale românilor, Muzeul de Artă Populară Constanţa marchează apropierea Paștelui cu o expoziție ce prezintă interioare ţărăneşti de sărbătoare, din toate provinciile istorice româneşti.
 
Structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, expoziția oferă vizitatorului piese valoroase din Dobrogea (Constanţa, Tulcea), dar și din Transilvania (Maramureş, Bihor, Sibiu, Ţara Zarandului, Cluj), Banat (Timiş, Caraş-Severin), Moldova (Suceava), Oltenia (Vâlcea, Olt) sau Muntenia (Muscel, Buzău, Ilfov).
 
Expoziţia reconstituie un important segment al spaţiului privat al locuinţei tradiţionale ţărăneşti - camera „bună”, locul în care familia păstra tot ceea ce era mai valoros: icoane pictate pe sticlă sau lemn, ştergare, ţesături de pat şi de perete, perne, obiecte din ceramică, precum şi zestrea fetelor de măritat.
 


În preajma marilor sărbători de peste an sau cu prilejul unor evenimente importante, camera „bună” a casei devenea locul în care se concentra tot ceea ce avea familia mai valoros, fiind totodată şi o mărturie a măiestriei femeilor şi fetelor care lucrau toate ţesăturile destinate decorului sau uzului gospodăresc.
 
În cadrul acestei încăperi, peretele de răsărit cu icoana protectoare se constituie ca un adevărat altar, fiind încadrată de ştergare ţesute la război şi decorate cu motive alese, specifice fiecărei zone. Alături de acestea, un rol important îl aveau şi vasele din ceramică (farfurii, cancee, ulcioare), cele etalate provenind din centre precum: Vama (Oaş), Vadu Crişului (Bihor), Sibiu, Făgăraş (Braşov), Bârsa (Arad), Biniş (Caraş- Severin), Rădăuţi (Suceava), Vlădeşti (Vâlcea), Oboga (Olt), Coşeşti (Argeş), Pisc (Ilfov).
 
Vă invităm să călcați pragul Muzeului de Artă Populară din orașul de la malul mării, pentru a descoperi piese inestimabile ale patrimoniului cultural-naţional.
 
Citește și:

Constanța culturală Un muzeu, într-un volum
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii