Constanța culturală Graficianul Marian Voinea, „pelerin la el acasă“
Constanța culturală: Graficianul Marian Voinea, „pelerin la el acasă“
18 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2972
Marime text
Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Asociația Culturală ARTAR, ne invită în acest weekend la vernisajul expoziției „Pelerin la el acasă” a regretatului grafician Marian Voinea (1964-2021).
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 19 februarie 2021, începând cu ora 14. Vor lua cuvântul Lelia Rus, directoarea Muzeului de Artă Constanța, istoricul de artă Gheorghe Zvarici și criticul de artă Roxana Bărbulescu, președintele Asociației Culturale ARTAR.
Un subtil profesionist în artele graficii, cu predilecție în arta gravurii, Marian Voinea face parte din pleiada sclipitoare și paradigmatică a artiștilor „nouăzeciști”, a acelor plasticieni formați la cumpăna istoriei, cu studii profunde de cunoaștere a desenului, meșteșugului și tehnicilor artelor conjugate cu libertățile de idei și exprimare plastică postdecembriste.
În căutarea crezului său artistic, viața i se pliază în trei etape cumulativ aproape identice, împărțite între Constanța, București și Statele Unite (și în mod surprinzător poate fi privită ca un procces de oglindire din arta gravării: Constanța-București-Chicago-Bucureșt-Constanța).
Bun cunoscător al tehnicilor vechilor maeștri, admirator al lui Rembrandt, Vermeer și Velasquez, dar și cu o deosebită încântare pentru opera lui Lucien Freud, pentru artistul Marian Voinea ideea originală, semnul autentic, forma plastică exprimate cu măiestrie devin de-a dreptul obsesive. Arta devine un crez și nu este admis niciun rabat de la calitate.
Ca o temă viscerală a întregii opere a lui Marian Voinea, poate fi urmărită „rememberanța” simbolică a duplicității firii umane și a lumii, a ireconciliabilului binelui și răului, a imposibilității compromisului și în final a eliberării. Opera figurativă, accesibilă ca imagine, ascunde un discurs ermetic cu un conținut factual profund incifrat.
Dincolo de sesizabila tensiune a unei tăceri meditative se invocă imaginar prin revelarea unor pseudopartituri, sunetul eliberării.
Cum zicea Maestrul: Cercul s-a închis.
Expoziția, găzduită în Sala Ciucurencu a Muzeului de Artă, va fi deschisă publicului în perioada februarie – martie și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 9-17 cu respectarea normelor pandemice în vigoare.
Citește și: Muzeul de Artă Populară Constanța Credințe și superstiții în calendarul popular românesc
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii