Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:15 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Ileana Ploscaru, la aniversare. Actrița teatrului constănțean împlinește 91 de ani

ro

31 Jan, 2022 00:00 3631 Marime text

 

 
  • Actrița teatrului constănțean împlinește astăzi veritabila vârstă de 91 de ani.
  
Ileana Ploscaru s-a născut pe 31 ianuarie, în Cluj-Napoca.

Și-a început cariera artistică pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor“ de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.

10 ani mai târziu, Ileana obține prin concurs un post la Teatrul de Stat din Constanța, debutând pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse“, scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotu.

De atunci și până în prezent, actrița de Cluj a slujit scena teatrului constănțean. De-a lungul vremii, a evoluat în spectacole precum „Scaiul“ de Georges Feydeau, regia Ion Lucian, „Titanic Vals“ de Tudor Mușatescu, regia: Cristian Șofron, „Trei surori“ de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski și „Bătrâna și hoțul“ de Viorel Savin, regia: Iulian Enache.

Pentru cei 65 de ani de activitate, dintre care 55 pe scena teatrului constănțean, Consiliul Local Municipal Constanța i-a acordat, la sfârșitul anului 2016, titlul de cetățean de onoare.

Pe 24 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, ca o recunoaștere pentru cei 90 de ani de viață și 70 de ani de carieră profesională.

 Ileana Ploscaru, a transmis un mesaj cu inima plină de bucurie când a aflat despre acordarea Teatrului de Stat Constanța a Ordinului Național Meritul Cultural în grad de Comandor.



 

„Am aflat cu bucurie de un eveniment important pentru Constanța: acordarea Teatrului de Stat Constanța a Ordinului Național Meritul Cultural în grad de Comandor.


În numele colegilor mei  actori, trecuți în eternitate, îmi exprim recunoștința pentru acest moment.

Este și meritul lor: Maria Antonova, Constantin Morțun, Dan Herdan, Mircea Constantinescu Govora, Romel Stănciugel, Sandu Simionică, Zoe Caraman, Marcela Sassu, Emil Bârlădeanu, Emil Sassu, Constantin Guțu, Longin Mărtoiu, Alexandru Mereuță, Eugen Mazilu, Diana Cheregi, Vasile Cojocaru și multi alții. Meritul este și al regizorilor Ion Olteanu, Val Mugur, Constantin Dinischiotu, Ion Maximilian, Gheorghe Jora; al directorilor Jean Ionescu,Virgil Andriescu, și deopotrivă al celor ce astăzi slujesc cu talent și dăruire scena dramaticului constănțean.

Întreaga mea apreciere  domnului Erwin Simsenshon pentru priceperea, tenacitatea și pasiunea cu care diriguiește Teatrul de Stat Constanța.

Îmi doresc ca, după această distincție, să se împlinească visul meu și al tuturor celor care au scris istoria acestui teatru: Teatrului de Stat Constanța să-i fie acordat titlul de Teatru Național.



Ileana Ploscaru“.

 


În cartea lor, „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii“, Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian îi fac un portret impresionant actriței, considerând-o „unul dintre cele mai robuste talente ale teatrului românesc din a doua jumătate a secolului XX“.
 

Premii și distincții

 
1952 – Concursul tânărului actor;
1956 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1962 - Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1971 – Decada dramaturgiei originale, Iași, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximatie“ din tripticul „Cine ești tu?“ de Paul Everac;
1972 – Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic“;
1981 – Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba“ de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic“;
1982 – Premiul ATM pentru întreaga activitate;
1998 – Premiul de interpretare la Festivalul Național al teatrelor de revistă, Constanța;
2003 – Premiul național pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii;
2009 - Premiul pentru actriță în rol secundar la ediția a VII-a Festivalului Comediei Românești (FestCO 2009), București, pentru rolul „Chiriachița“ din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Mușatescu.
 

 Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
 Citește și:

Constanța culturală: Două premii și o nominalizare UNITER au ajuns în orașul de la malul mării!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii