Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală La mulți ani, Iulia Pană!

ro

10 Jul, 2022 11:36 2960 Marime text
Iulia PanăAstăzi este aniversarea Iuliei Pană (Gheorghe), scriitor și artist vizual, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Artiștilor Plastici și a Pen Club România.

Născută în Constanța, pe 10 iulie, într-o familie cu propensiuni artistice, unde se citea, se cânta, se scria și se povestea fabulos, Iulia a moștenit și a transmis mai departe, celor doi copii ai ei, pasiunea pentru creativitate, armonie, idei originale și lucru bine făcut.
Iulia este, prin excelență, omul epocii sale. Face cu aceeași ușurință poezie, fotografie, pictură, creație vizuală hibridă, montează și produce spectacole și evenimente de circulație internațională. Se mișcă, versatilă, în lumea literelor și a imaginilor, a mass-mediei, pregătită mereu să mai pună în practică o idee nouă, să mai nască un eveniment, să mai adune în jurul ei oameni talentați și interesanți.

Căci are acest har, de a acționa ca ferment pentru talente, de a „mirosi” înzestrarea și a-și direcționa discipolii pe căile cele mai potrivite. Pentru asta, dar și pentru felul său de a fi – caldă, empatică, mereu disponibilă și având rara vocație a prieteniei – toată lumea o iubește și îi caută compania.

A debutat editorial în 1996, cu volumul de versuri Imagine simplă, căruia i-au urmat Statuia zilei de mâine XXLove (1998), Noaptea Scorpion (2003), Contrasecunde (2008), Rigla de aer (2013), Ebony bones (2015).

În 2014, a obținut o bursă și o rezidență artistică la Ledig House - Omi Art Center New York, și a participat la târgul de carte Book Expo America. Antologia de poezie Ebony bones /Oase de ebonită, publicată în SUA, a avut lansarea la University Bookstore Washington-Seattle, experiență care va fi împărtășită în romanul Rezidența, aflat în lucru.

Este doctorand al Universității București – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Textului, profesor asociat la Universitatea Ovidius și președinte al Asociației KULTurale.

Îi dorim și noi mulți ani frumoși înainte, marcați de aceeași efervescență, creativitate și bucurie de viață care ne inspiră pe toți.
 
 
Citește și:
Interviu cu Iulia Pană, scriitor și artist vizual     „Învăț în fiecare zi cum să scriu mai frumos cu lumină”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii