Constanța culturală O sărbătoare a „literelor” dobrogene
Constanța culturală: O sărbătoare a „literelor” dobrogene
09 May, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3731
Marime text
- „Am premiat cărți, nu oameni”, au declarat cei din juriul desemnat pentru acordarea premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România
Ziua de sâmbătă a săptămânii care tocmai a trecut a stat sub semnul literaturii și artei.
Deși au fost trei ani de pauză pandemică, creatorii au continuat să-și îndeplinească menirea, poate mai conștienți ca niciodată de importanța artei în parcursul nostru efemer prin această lume.
Au continuat să scrie, să publice în reviste, să scoată cărți, să-și facă auzite vocile.
Iar evenimentul din 7 mai 2022 a fost dedicat premierii celor mai distincte voci ale filialei dobrogene a Uniunii Scriitorilor din România. Gazdă a fost, conform tradiției, Muzeul de Artă din Constanța, iar amfitrioni - scriitorul Ovidiu Dunăreanu și prov.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici, cei care au deliberat și au anunțat, în cadru festiv, numele fericiților premiați.
Gala a debutat cu premiile revistei Ex Ponto, acordate celor prezenți în mod consistent în eleganta publicație constănțeană, care împlinește 20 de ani de la primul său număr. Trofeul primit de cei premiați a fost un far stilizat, simbolul a ceea ce a reprezentat, de-a lungul anilor, dedicația și energia redactorului-șef al revistei, prozatorul Ovidiu Dunăreanu.
Au fost premiați Rodica Lăzărescu, redactor șef al revistei Pro Saeculum, criticul și istoricul literar Gabriel Rusu, plasticianul Constantin Grigoruță. Au mai primit premii poeta Daniela Varvara, dr. Constantin Cheramidoglu, balcanistul Bardu Nistor, poeții Mihaela Meravei și Bogdan Pascal, eseistul tulcean Gheorghe Șeitan.
Premiile filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România au onorat cărțile apărute în ultimii trei ani. Astfel, pentru 2019, au fost distinse cartea de poezie a Cristianei Eso, proza Dianei Dobriță Balea și eseul lui Cătălin Pavel. Pentru anul 2020, au fost premiați Iulian Talianu și Mircea Lungu, pentru poezie, Andreea Răsuceanu, pentru proză. Șerban Codrin a primit premiul Opera Omnia.
În anul 2021, au publicat cărți care au atras atenția juriului Otilia Ardeleanu (proză), Constantin Costache (proză). S-a acordat premiul pentru întreaga operă distinsului profesor universitar Nicolae Rotund.
Gala a fost înnobilată de prezența pianistului Nicolae Dumitru, care și-a prezentat piesele cu talent și expresivitate, și a sopranei Cristiana Eso, absolventă a Conservatorului din Nancy, născută la Constanța și membră a filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
A fost un eveniment de ținută, o sărbătoare nu doar a „literelor” dobrogene, ci a confluenței dintre arte, căci muzica, literatura și artele plastice s-au armonizat în mod fericit, marcând încă un reper în viața culturală a orașului de la malul mării.
Citește și :
Constanța culturală: Premii pentru cele mai bune voci literare din ultimii trei ani, oferite de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și de revista „Ex Ponto”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii