Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Premiile „Ficțiunea” - o celebrare a celor care cred în poveste și în convergența artelor

ro

10 Jun, 2022 00:00 1557 Marime text


 
  • Cei mai creativi artiști din România, premiați la Constanța
 
 
Miercuri, pe 8 iunie, a avut loc, la Constanța, decernarea premiilor „Ficțiunea”, oferite de Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF), în colaborare cu revista OPT motive și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
 
ACF este o asociație creată la nivel național, cu filiale în județe și peste 300 de membri, proveniți din toate zonele artei.
Ceremonia de premiere nu a avut loc pe plaja Neversea, așa cum fusese anunțat inițial, ci la Centrul „Jean Constantin”, unde oaspeții s-au „refugiat” din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Cuvântul de bun-venit a venit din partea Laurei Stroe, directorul interimar al Centrul Cultural Judeţean Constanţa “Teodor T. Burada”.
 
Juriul acestei prime ediții a premiilor Ficțiunea, alcătuit din Doina Ruști (scriitoare și președintele ACF), Adriana Irimescu (actriță și vicepreședinte ACF) și Andrei Boncea (producător de film), și-a împărțit atribuțiile de alegere a câștigătorilor dintre cei șapte nominalizați, la fiecare categorie.
 
Au fost, oricum, nume importante de artiști din varii domenii, care creează în mediul real sau virtual - autori de cărți, de filme, de platforme, de spectacole sau de infrastructură culturală, evocați fiecare, cu toate realizările lor artistice.



La cele trei categorii alese de organizatori, au câștigat competiția următorii:
 
Premiul pentru cel mai creativ artist vizual (anunțat și ales de Adriana Irimescu) i s-a acordat lui Bogdan Farcaș – pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat (r. Bogdan Apetrei), pentru care a primit și Premiul Gopo, pentru cel mai bun actor. Artistul a trimis un mesaj emoționant din New York, unde se află actualmente, implicat într-un proiect.

Cel mai creativ scriitor (ales de Doina Ruști), a fost desemnat Liviu G. Stan – pentru romanul Salamandre, apărut anul trecut la editura Litera. Autorul, aflat la primul său premiu literar, a urcat pe scenă și a mulțumit călduros juriului și tuturor celor care au crezut în el.

Ca „Personalitate artistică a anului” (premiu anunțat de Andrei Boncea), a fost ales Horațiu Mălăele, pentru implicarea sa de excepție în numeroase zone ale ficțiunii  (film, teatru, carte, desen). Actorul, care se află într-o formă de invidiat la cei 70 de ani, a trimis un mesaj din provincie, în stilul său specific, devenit un adevărat brand artistic.

A fost o sărbătoare a celor care se încăpățânează, într-o lume din ce în ce mai dezintegrată, să creadă în convergența artelor și în ficțiune, în forța ei de a ajunge la oamenii care, dintotdeauna, au avut nevoie de poveste.

 
Citește și:

Constanța culturală: Asociația Creatorilor de Ficțiune va recompensa originalitatea celor mai creativi artiști români

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii