Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Începe Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului. Când are loc primul spectacol și care este noutatea acestei ediții?

ro

13 Jul, 2023 18:00 1558 Marime text
  • Mâine, 14 iulie 2023, va debuta ediția a doua a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS), la Constanța
  • Reprezentațiile scenice vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja, în Parcul Arheologic (va fi amenajată o scenă specială) și în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța
  • Conform prezentării făcute de Teatrul de Stat Constanța, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului 2023 se derulează pe parcursul a 7 săptămâni
 
Mâine, 14 iulie 2023, va debuta ediția a doua a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului (SEAS), la Constanța.
 
Potrivit SEAS, evenimentul este conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară.
 
Organizatorul acestui eveniment este Teatrul de Stat Constanța. Perioada în care se desfășoară este iulie – august 2023.
 
Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului primește finanțare de la Consiliul Județean Constanța și are ca partener principal Primăria Municipiului Constanța. Potrivit directorului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, bugetul alocat Stagiunii Estivale din acest an se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.
 
SEAS este un eveniment cultural ce va cuprinde spectacole ale diferitelor instituții culturale din țară precum: Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Evreiesc de Stat București, Teatru Dramatic „Fani Tardini” Galați, Teatrul de Animație Țăndărica București, Teatrul „Godot” București, Teatrul Nottara București, UNTEATRU București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, Teatrul „Stela Popescu” București, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Excelsior București, Teatrul Dramaturgilor Români – București, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Național Târgu – Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul MIC București și Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.
 
Reprezentațiile scenice vor avea loc la Teatrul de Vară Soveja, în Parcul Arheologic (va fi amenajată o scenă specială) și în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța.
 
În contextul începerii evenimentului, astăzi, 13 iulie, de la ora 11:00, Teatrul de Stat Constanța a organizat o conferință de presă pe scena Teatrului de Vară Soveja.
 

Au fost prezenți: Erwin Șimșensohn – managerul Teatrului de Stat Constanța, Mihai Lupu – președintele Consiliului Județean Constanța și Florin Caracala – producător executiv și cadru didactic la Facultatea de Arte din Iași și Facultatea de Arte din Craiova.
 
Conferința a fost deschisă de Erwin Șimșensohn.
 
„Prezența dumneavostră pentru noi este foarte importantă, la fel cum este și sprijinul pe care presa o acordă teatrului din Constanța și vieții culturale a orașului. Ne întâlnim aici pentru debutul ediției a doua a SEAS, un proiect ce a început în urmă cu trei ani, sub o altă denumire, exact în momentul declanșării pandemiei”, a declarat în uvertura conferinței managerul TSC.
 
Apoi, cuvântul a fost luat de Mihai Lupu, președintele CJ Constanța.
 
„Felicităm colectivul Teatrului de Stat Constanța pentru lucrurile de calitate pe care le realziează. Voi ați reușit să repuneți pe harta României un teatru ce părea apus. Dorim ca acest eveniment să fie o sărbătoare a tuturor, să aducă prestigiu orașului și județului”, a spus acesta.
 
El a mai adăugat că Stagiunea poate fi un pilon al economiei Constanței, prin atragerea de turiști.
 
Detalii despre SEAS 2023

 
Conform prezentării făcute de Teatrul de Stat Constanța, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului 2023 se derulează pe parcursul a 7 săptămâni.
 
În program sunt peste 40 de evenimente precum: spectacole de teatru, concerte, teatru de stradă sau spectacole pentru copii.  
 
Sunt invitate peste 30 de teatre și companii și invitați peste 600 de persoane ca: actori, regizori, performeri, scenografi, artiști vizuali etc.
 
Numărul de voluntari de anul acesta este de peste 40.
 
„Elevi, studenți, dar și părinții lor sunt prezenți la evenimentele noastre și ne ajută să-i facem pe spectatori să se simtă bine-veniți, înconjurați de zâmbete și bucurie. Cei mai mulți dintre ei ne însoțesc și în restul anului, la spectacolele din stagiunea TSC”, transmite instituția culturală de pe litoral.
 
SeaSTREET
 
Noutatea din această ediție a SEAS este introducerea unui festival de teatru de stradă, numit SeaSTREET, după cum a mărturisit Erwin Șimșensohn.
 
SeaSTREET este primul festival internațional de teatru de stradă de la Constanța și este organizat cu sprijinul Primăriei Constanța. Perioada de desfășurare este 28 – 30 iulie 2023.
 
Cel care s-a ocupat de acest festival în detaliu este Florin Caracala.
 
„Ținem foarte mult la acest festival din cadrul SEAS”, declara el.
 
Florin Caracala a spus că spectacolele din cadrul SeaSTREET reprezintă producția unor companii străine de teatru de stradă. Vor veni la Constanța artiști din țări ca: Franța, Italia sau Columbia.
 
Tot Caracala a adăugat că spectacolele SeaSTREET ținute pe bulevardul Tomis și pe Faleza Cazinoului vor începe la ora 19:00. Evenimentele din Piața Ovidiu sunt programate la ora 22:30.
 
Primul spectacol din cadrul SEAS 2023
 
Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului 2023 va fi deschisă de spectacolul „Lysistrata, dragostea mea”, creație a poetului româno – francez, Matei Vișniec.
 
„Lysistrata, dragostea mea” este programat în data de 14 iulie 2023, de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja.
 
Face parte din repertoriul de spectacole al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
 
Conform descrierii regizorului Zalan Zakarias, de pe seas.ro, „comedia contemporană Lysistrata, dragostea mea de Matei Vișniec aduce în prim plan eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre a declara război și a face pace. Conceput pe mai multe straturi, textul, o reflecție ce are ca punct de pornire piesa cu același titlu, scrisă de Aristofan acum mai bine de două mii de ani în urmă, conține dileme ale vieții noastre contemporane. Lysistrata iubește viața și pacea, bărbații iubesc războiul, armele și puterea. Această contradicție determină femeile să declare greva sexului, constrângându-și astfel soții să renunțe la orice formă de război. Începe o nouă eră, o eră a păcii mondiale și a păcii între cele două sexe. Este cu adevărat posibil așa ceva? Ce s-ar întâmpla dacă masculinitatea ar căpăta valențe complet diferite de cele pe care le cunoaștem? Dar dacă feminitatea ar suporta și ea transformări? Am mai dori să trăim într-o astfel de lume? Dacă ar începe un război, bărbații noștri ne-ar mai putea apăra? Acestea sunt câteva întrebări la care caută răspunsuri spectacolul nostru ce se vrea a fi o oglindă a lumii în care trăim, o lume plină de controverse.”
 
Potrivit seas.ro, durata comediei este o oră și 50 de minute.
 
În distribuție se află: Horia Veriveș, Diana Roman, Andrea Boboc, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Ionuț Cornilă, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu și Răzvan Conțu.
 
Din echipa de producție mai fac parte: Andra Bădulescu Vișniec (scenografie), Diana Roman (pregătir muzicală), Andrei Cozlac (video), Andrei Botnaru (filmări), Hunor – Lehel Boca (solist) și Alice Veliche (coregrafie).
 
În această săptămână vor mai avea loc spectacolele „Actul de căsătorie” – 15 iulie, ora 21:00, în Parcul Arheologic și „Soacra cu trei nurori” – 16 iulie 2023, ora 21:00, în Parcul Arheologic.
 
Programul complet al SEAS 2023 poate fi văzut pe seas.ro.
 
Bilete
 
În cadrul campaniei promoționale EARLY BIRD, pentru spectatorii care cumpără bilete din timp, primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de bilete la fiecare spectacol programat pe scena din Parcul Arheologic au prețul redus de 30 de lei. După epuizarea primelor bilete, tariful va fi de 50 – 60 de lei, în funcție de spectacol.
 
Biletele pot fi achiziționate de la agenția de bilete a TSC de pe bulevardul Tomis nr. 97, de la Info Desk City Mall, dar și online, prin intermediul platformei mystage.ro.
 
În perioada stagiunii, biletele vor putea fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrului de Vară Soveja, casa de bilete de la Parcul Arheologic sau casa de bilete de la Sala Studio, cu câteva ore înainte spectacole.
 
Citește și:
LIVE TEXT. Teatrul de Stat Constanța Conferință de presă prilejuită de începerea „Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, iulie – august 2023” (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii